Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

İdamlara kimler karşı çıkmıştı?

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan 50 yıl önce 6 Mayıs 1972''de idam edildiler.

3 genci yargılayan mahkemenin verdiği karar aradan geçen bunca zamana rağmen hâlâ büyük üzüntü kaynağı olmaya, yürekleri dağlamaya devam ediyor.

Ben bugün mahkemenin o kararının Meclis''te onaylandığı oturumun tutanaklarını yazmak istiyorum.

Fikret Turhangil yönetiminde açılan Meclis Genel Kurulu''nda dikkat çeken konuşmalardan birini Türkiye İşçi Partisi eski Genel Başkanı, İstanbul Bağımsız Milletvekili Mehmet Ali Aybar yaptı:

"Kimse işlemediği fiillerden dolayı cezalandırılamaz.

Siyasi idamlar vahşi bir tasfiye hareketidir. Halk bu tür idamları hiçbir zaman tasvip etmemiştir.

Siyasette kimin haklı, kimin haksız olduğuna, kimin yanıldığına ancak tarih karar verir.

İdama gönderilen bu çocukların analarının, babalarının, yakınlarının ıstıraplarını kendi ıstırabımız gibi içten duymaya çalışmalıyız.

Ben ölüm cezasına oy vermeyeceğim."

Demokratik Parti Sözcüsü Nuri Eroğan idamların infazı için adeta sabırsızlanıyordu.

Şunları söyledi:

"Türk devleti yok olma ya da var olma meselesiyle karşı karşıyadır. Bu şahıslarda nedamet hissi de yoktur. Sonuna kadar gitmeyi göze almışlardır. Bir rejim değişikliği istemişlerdir.

Vatandaş, ölüm cezalarının bağışlanması için kalkan ellerin sahiplerini Türk devletini yok etmeye matuf olarak görecek ve onları asla affetmeyecektir."

Adalet Partisi grubu adına söz alan Seyfi Öztürk, idam cezalarının derhal infaz edilmesini istedi, "Burada şefkat ve atıfet yarışı yapılıyor. Bu mesele Türkiye''nin bekası meselesidir" diye konuştu.

CHP Milletvekili Bülent Ecevit, Meclis gündeminde idam cezalarının kaldırılmasına ilişkin bir yasa teklifi bulunduğunu, Genel Kurulun öncelikle bu teklifi görüşüp karara bağlaması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada 53 ret, 6 çekimser oya karşılık üç gencin idamı 238 oyla kabul edildi.

Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel, Demokratik Parti Genel Başkanı Ferruh Bozbeyli ve Cumhuriyetçi Güven Partisi Genel Başkanı Turhan Feyzioğlu evet oyu verdi. CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, idam kararı çıkacağını anlayınca, "Artık tahammülüm kalmadı" diyerek Meclis''i terk etti.

Yapılan oylamada idamların infazına karşı çıkarak ret oyu veren milletvekillerinin isimleri tutanaklara şöyle geçti:

Bülent Ecevit, Melih Kemal Küçüktepepınar, Kamil Kırıkoğlu, Yusuf Ziya Yılmaz, Süleyman Mutlu, Vehbi Meşhur, Kemal Ataman, İbrahim Cüceoğlu, Sakıp Hiçerimez, Cengizhan Yorulmaz, Ömer Buyrukçu, Abdullah Naci Budak, Mehmet Çelik, Kemal Demir, Nadir Yavuzkan, Nuri Çelik Yazıcıoğlu, Cahit Angın, Mehmet Aytuğ, Sıtkı Karacaşehir, Celal Kargılı, Mehmet Ali Aybar,  Hüseyin Dolu, Bahir Ersoy, Orhan Eyüpoğlu, Orhan Kabibay, Necdet Uğur, Reşit Ülker, Şeref Bakşık, Turgut Artaç, Kemal Okyay, Mehmet Yüceler, Mustafa Aksoy, Orhan Okay, Mustafa Üstündağ, Hakkı Gökçe, Mustafa Kaftan, Muammer Erten, Mustafa Ok, Nermin Neftçi, Mevlüt Ocakçıoğlu, Ferda Güley, Sami Kumbasar, Yaşar Akçal, Tevfik Fikret Övet, Ahmet Durakoğlu, M. Kemal Palaoğlu, Mustafa Timisi, Yılmaz Alpaslan, İsmail Hakkı Birler, Mehmet Arslantürk, Abdullah Baştürk, Hüseyin Baytürk.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları