Husiler kimdir? Askeri gücü nedir?

Husiler kimdir? Askeri gücü nedir?
ABD ve İngiltere Yemen'de Husi hedeflerine yönelik havadan ve karadan saldırı başlattı. Peki, Husiler kimdir? Husiler'in askeri gücü nedir?

Yemen'de faaliyet gösteren Zeydi grubu Ensarullah ya da bilinen adıyla Husiler, ismini kurucusu Hüseyin Bedreddin el-Husi'den alıyor.

2004 yılında ilk silahlı ayaklanmayı başlatan Husiler, o tarihten bu yana İran tarafından mali ve askeri destek alarak varlıklarını sürdürüyor. 2015 yılında gerçekleştirdikleri mücadele sonucunda Yemen'in başkenti San'a ve parlamentoyu ele geçiren Husiler, bölgedeki siyasi dengeyi önemli ölçüde etkilemiştir.

Ensarullah Hareketi'nin, 7.000 ila 30.000 arasında silahlı militanı ve 450.000 civarında sivil destekçisi olduğu tahmin ediliyor.

1990'lı yılların başında Yemen'in kuzeyinde, Suudi Arabistan sınırına yakın Sada bölgesinde kültürel ve dini faaliyet odaklı küçük bir grup olarak kurulan Ensarullah Hareketi, 10 Eylül 2004'te Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı birliklerin düzenlediği bir operasyon sonucunda Husi lideri Bedreddin el-Husi'nin öldürülmesiyle bir dönüm noktasına ulaştı. Bu olay, Husilerin bugünkü varlığını sürdüren bir hareket olarak ortaya çıkmasında önemli bir etken oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar