Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Horozlar ve boksörler

Meclis gündemindeki Hayvanları Koruma Yasa Teklifi, hayvanlara şiddet uygulayanlar ile onları sokağa terk edenlere çeşitli hapis ve para cezaları verilmesini öngörüyor.

Teklifte; horoz dövüşü, yani iki horozun piste çıkarılarak birbirleriyle kıyasıya dövüştürülmeleri de yasaklanıyor, buna aykırı davrananların iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağı belirtiliyor.

Bu vesileyle şunu söylemek istiyorum:

Söz konusu yasa teklifinin kabulünün ardından, bir teklif de iki insanın boks adına ringde birbirlerini öldüresiye dövmelerinin yasaklanması için gündeme alınsa ve kabul edilse nasıl olur acaba?

*

Bakın, geçen hafta 5. ölüm yıldönümü dolayısıyla çeşitli ülkelerde saygıyla anılan Muhammed Ali, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi boksörü olarak kabul ediliyor.

Buna karşın, bir röportajında, "Boks yaşamım boyunca 29 bin yumruk yedim" demişti.

Ünlü boksör yediği bu yumruklar sonucu 42 yaşında Parkinson (titremeli felç) hastalığına yakalandı. 32 yıl bununla boğuştu. 74 yaşında acılar içinde öldü. Son yıllarında konuşma yetisini bile kaybetmişti.

*

Beyin ve Sinir Cerrahisi Profesörü Cengiz Kuday'ın şu değerlendirmesi Boks-Parkinson ilişkisini açıkça ortaya koyuyor:

"Boks yapanların yarısında kalıcı nörolojik hasarlar oluşuyor.

11 bin 173 boksör üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, boksörlerin bir kısmında ileri yaşlarda Parkinson, Alzheimer gibi ciddi hastalıklar, bir kısmında da beyin kanamaları görülüyor.

Dünyada şimdiye kadar boks maçları sırasında 750 ölüm vakası rapor edildi."

*

Yani; dünyanın en iyi boksörünü bile genç yaşında çaresiz bir hastalığa mahkûm eden ve sonuçta ölüme götüren boks bir spor değildir, ring üzerinde insanların birbirini kıyasıya dövdükleri vahşi bir gösteridir.

Boksun vahşetini anlatmak için tüm maçlarda uygulanan bir kuralı yazmakta yarar var:

"Boksörler sadece rakibinin başına yumruk isabet ettirdiği takdirde puan alırlar."

*

Evet, tüm bunlara karşın Türkiye'de boks spor kabul ediliyor, devlet desteğiyle sürdürülüyor.

Boks Federasyonu, bütçeden aldığı parayla sadece yetişkinleri birbirine dövdürmüyor, 11-12 yaşlarında "alt minikler", 13-14 yaş grubunda ise "üst minikler" kategorilerinde turnuvalar düzenliyor.

Liseler arası boks şampiyonaları yapıldığını, kadınların boksa ilgi duyması için yoğun gayret gösterildiğini de belirtelim.

*

Sonuç olarak diyeceğim şu:

Meclisimiz, Hayvanları Koruma Yasası'nı çıkararak tarihi bir göreve imza atacak.

Ama yetmez...

İnsanların hayvanlara kötü davranması ve onları birbirleriyle dövüştürmesi nasıl yasaklanıyorsa, insanların ringde dövüştürülmesi de yasaklanmalıdır.

Ya Dava Ya İfşa

Karadeniz'de zengin doğalgaz yatakları bulduğumuz yerlerde daha önce bazı yabancı şirketler doğalgaz ve petrol aramaları yapmışlar ama sonuçta, "Buralarda bir şey yok" deyip çekip gitmişler.

O şirketlerin ya beceriksizlik ya da bazı devletlerin telkiniyle yaptıkları sorumsuzluk yanlarına kâr kalmamalıdır.

Hukuken mümkünse uluslararası mahkemelere başvurup bunun hesabını sormalı, tazminat talep etmeliyiz.

Böyle bir hakkımız yoksa o zaman da söz konusu şirketlerin isimleri her fırsatta "şaibeli" yaftasıyla dünyaya duyurulmalıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları