Hodan otunun faydaları nelerdir?

Hodan otunun faydaları nelerdir?
Vücuttaki bütün iltihabı tek seferde atan hodan otu özellikle baş ağrısı ve sinir sistemine çok faydalı… Genellikle kurutulup çay olarak tüketilir. Ancak bazı yörelerde kavurulup yemeği de yapılır. Peki, bu ilginç isimli bitkinin faydaları neler? İşte yanıtı…

Halk arasında ıspıt, zılbıt, kaldırık ve odan olarak bilinen hodan otu beyaz, mavi ve pembe çiçekleri ile tarlalarda yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Suriye başta olmak üzere, Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu''da yetişen hodan ilkbahar aylarında ortaya çıkar.

Tohumundan elde edilen yağı genellikle ticari amaçlı kullanılır. Yaş hali ile mutfaklarda ve tıbbi tedavilerde doğal ilaç olarak tüketilir.


HODAN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Kemik gelişimi için vücuda ortalama gün içerisinde yüzde 70 kalsiyum takviye edilmelidir. Hodan otu bu takviyenin yüzde 20''sini karşılar.

Vücuttaki oksijen oranını dengeleyen ve sinirlerin daha sağlıklı iletim sağlaması için potasyuma ihtiyaç var. Vücut bu minerali kendiliğinden üretmediğinden dış takviyeye ihtiyaç duyar aksi halde ciddi kalp damar hastalıkları yaşanabilir. Hodan otu potasyum bakımından da zengin olduğundan tüketilerek bu eksiklik giderilebilir.

İçerdiği yüksek asitler sayesinde vücuttaki toksinleri atar. İdrar ile attığı toksinler sindirimdeki bakterileri de temizler. Bunun yanı sıra boğazda biriken balgamı da atmada etkilidir.

Kuvvetli bir iltihap söktürücü olan hodan otu vücutta biriken ödemi atarak kilo vermeye de yardımcı olur. Özellikle diyet listelerine eklenmesi gereken otlardan biri olan hodan bölgesel zayıflamada etkilidir. Bir porsiyonu gün boyu vücuda enerji verir.

Sindirim sisteminde yaşanan aksaklık aynı zamanda sinir sistemini de olumsuz etkiler. Bu durumlara bağlı sinirlilik, uykusuzluk, dengesizlik ve depresyon gibi ruhsal hastalıklar yaşanır. Hodan otu vücuttaki elektriği dengeleyerek sinir hücrelerinin çalışmasını sağlar.

Hodan otunun tohumundan elde edilen yağ ise ciltteki kırışıklığı, yarıkları, sivilcelenmeyi, aknelenmeyi ve selülit gibi hastalıkların giderilmesinde etkilidir.

HODAN OTU NASIL TÜKETİLİR?

Farklı bölgelerde farklı zamanlarda çıkan hodan otunun en çok taze hali tıpkı ıspanak gibi pişirilir. Bunun dışında ise kurutulmuş hali ve yağı aktarlarda bulunabilir. Hodan otu taze halde tüketilmeden önce sirkeli suya bastırılmalı. Daha sonra ise iyice yıkanmalı. Tavaya önce bir baş soğan doğranıp atılır. Pembeleşen soğanların ardından hodan da kesilerek tavaya atılıp pişirilmesi beklenir. Ispanak gibi pişirilen hodan otuna biber ya da patlıcan da eklenebilir. Bunun yanı sıra hodan yağı çıkartılıp cilt sorunlarında kullanılır. Çatlak, selülit ve sivilce gibi sağlık sorunlarına karşı olumlu etkisi vardır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar