Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Sağlıkla kalın

Hipertansiyon hayatı tehdit ediyor!

Yüksek tansiyon, hayatı tehdit ediyor. Tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğine yol açıyor. Kanın kan damalarına yaptığı basınç 'tansiyon' olarak adlandırılıyor. Tansiyon değeri 120/80 mmHg'den fazla olmasına 'hipertansiyon' düşük olmasına ise 'hipotansiyon' deniyor.

Can Düşmanımız

Kan basıncının uzun süre yüksek kalması vücudun tüm damar sistemini, kalp kasını ve kalp ileti sistemini etkiliyor. Kalp kası kalınlaşıyor, kalp odacıkları genişliyor. Bunun sonucunda kalp yetmezliği ortaya çıkıyor. Hipertansiyon, dünyada en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında bulunuyor. Sistolik kan basıncı 140 mmHg'yi, diastolik kan basıncı 90 mmHg'yi geçerse mutlaka tedaviye başlanılması gerekiyor. Tedavisinde 6 grup antihipertansif ilaç bulunuyor.

Tedavi Hakkında

Bu ilaçlara doktor denetiminde hastaların metabolik özelliklerine göre başlanıyor. İlacın yanında hastaların mutlaka zayıflaması gerekiyor. Her bir kilogramlık kilo kaybı, tansiyonu 1 mmHg kadar düşürüyor. Tuz kullanımının azaltılması, paketli gıdalardan uzak durulması ve egzersiz yapılması tansiyonu dengeliyor.

Kaç Kilosunuz

Bazı hastalıklar, hipertansiyon riskini artırıyor. Bunda ilk olarak damar hastalıkları etkili oluyor. Kolesterol ve trigliserid yüksekliği kan damarlarına zarar vererek hipertansiyona yol açıyor. Araştırmalar, şeker hastalarının yüzde 40'ının hipertansiyon hastalığına yakalandığını gösteriyor. Yine fazla kilo ve kalın bel de tansiyona yol açıyor.

Neler Yiyelim?

Hipertansiyon tedavisinde beslenme kilit rol üstleniyor. Akdeniz tarzı beslenme kalp sağlığını koruyor. Hastalıktan korunmak için balık, ceviz, semizotu, keten tohumu, yeşillik tüketilmesi öneriliyor. Badem, brokoli, muz, patates, yoğurt, kayısı, kavun ve portakal ömrü uzatıyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları