Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
M. Ferruh Özmutaf

M. Ferruh Özmutaf

Yazar

Her yeni cihaza burnunuzu sokmayın

İnsan oğlu, kendi yaşamını kolaylaştırmak, çevresindeki olanaklardan daha fazla yararlanabilmek için çeşitli araçlar geliştirmiştir. İlk Çağ'dan beri her yeni ihtiyaç, yeni araçların geliştirilmesini ve kullanılmasını gerektirmiştir. Her insan kendi durumuna ve yaptığı işe göre değişik araçlar kullanır. Boyacının yaptığı araçlar farklı, marangozun kullandığı araçlar farklı, elektrikçinin kullandığı araçlar farklıdır.

Ancak yeni duyduğum bir olay, benim bir hayli dikkatimi çekti. Bu nedir derseniz; istenilen burun şeklini verdiği iddia edilen "burun düzeltme cihazı." Hem de bu cihaz, bütün bu işlemi 30 saniye içinde gerçekleştiriyormuş.

İlan da verilmiş. Yassı burunlular, geniş ve basık burunlular, kemerli burunlular, sarkık burunlular, çarpık burunlular, çok geniş burun deliklerine sahip bulunanlar, kalkık burunlular, hokka burunlular, burnunun kenarlarında tümsek görünümü bulunanlar ve daha neler neler... Koşun ey millet; sok burnunu cihaza, düzelsin mukoza...

Burun düzeltme cihazının yanı sıra sağlık, kozmetik, cilt bakımı ve de kişisel sağlık ürünleri satan yerlerde bir de "burun şekillendirici" aparatlar da satılmaya başlanmış. Hem de 40-50 lira gibi sudan ucuz bir paraya...

Hey Allah'ım, bu insan oğlu nelerle uğraşıyor. Senin yarattığını beğenmiyor, onu düzelttirip, kendini beğendireceğini sanıyor. Evet her hanım kendini beğendirmek ister. Ancak bu kadarı da oldukça fazla...

Eskiler; "Burnunu her şeye sokma!.." diye tembihlerdi. Yine eskiden kavga-gürültüde "burnunu sokup" da burnu kırılanlara, berberler veya sünnetçiler, elle müdahale eder, burun kıkırdağını veya kırık kemiği düzeltirmiş... Şimdilerde ise; ihtiyaç olmadığı halde; sadece güzel görünmek için burnunu kırıp-döktüren var... "Ay şu burnumun ucunu birazcık havaya kaldırsam" diyen mi ararsınız, yoksa "şu burnum çok büyük, biraz küçültsem" diyen mi... Ya da "şu burnumun kemeri olmasa, ne kadar da güzel olurum. Acaba bu bana kaça patlar" diye hesap-kitap yapan mı?  

Ancak hayal bile olsa her güzel şeyin bir de kötü yanı var. Burun estetiği makineler konusunun da büyük bir rizikosu varmış. Gelin bunu da uzmanından dinleyelim:

Este Aura Estetik Merkezi'nden Estetik Cerrah Operatör Doktor Alper Mete Uğurlu, internette dolaşan ve 30 saniyede burun estetiği yaptığı iddia edilen burun kaldırıcı isimli cihaza karşı uyarmış. Tıbbi olmayan bu işlemle ilgili YouTube'da videoların da yayınlandığını, dolayısıyla cihazın daha da popüler hale geldiğini belirten Op. Dr. Alper Mete Uğurlu, şu uyarılarda bulunuyor:

"Burun kaldırma cihazını kullanacak olan kişilerin burunları bu cihazın kullanımıyla kalıcı şekilde deforme olabilir. Cihaz burun kıkırdağına baskı yapıyor, burun zarını gerip, yapısını bozuyor ve zarın yapısına baskı uyguluyor.

Ayrıca, cihaz burun içindeyken 'yerinden çıkınca' ne olacağı konusunda endişe duyuyoruz. Reklamlarda, cihazın yerinden çıkıp geriye gitse de kişinin nefes alıp vermeye devam edebileceği iddia ediliyor.

Yüzlerinin estetik açıdan görünümünden mutlu olmayan insanlar, konusunda profesyonel bir doktordan tavsiye almalı. Kişiler eğer burunlarının şekli ve işlevi hakkında endişelere sahipse, bu konuda uzman bir estetik cerraha görünmelidirler. Doktorunuz size, yaptıracağınız işlemin artıları ve eksileri hakkında gerekli tüm bilgileri verecektir" diyor.

Evet burun insan sağlığı konusunda önemli bir konu. Yaşamamız için gerekli havayı burnumuzdan alırız. Burnumuzdaki en ufak bir tıkanıklık, bütün sağlığımızı etkiler. Bu yüzden bilir bilmez aman her cihaza burnumuzu sokmayalım.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları