'Her an çökebilir' uyarısı geldi

'Her an çökebilir' uyarısı geldi
KKM ve benzeri önlemlerin ancak Türkiye'nin cari fazla vermesi durumunda işe yarayabileceği uzmanlar tarafından dile getirilirken, Türkiye’de cari fazlasının ise nadiren görüldüğü ve Dış finansman açığı varsa eninde sonunda bu sistemin çökeceği vurgulanıyor.

'HER AN ÇÖKEBİLİR' UYARISI GELDİ

Son 5 ayda riskli olarak görüldükleri için gelişmekte olan ülkelerden 38 milyar doların çıktığına dikkat çeken Financial Times gazetesine konuşan Absolute Strategy Research ekonomisti Adam Wolfe, “Endişe duyulan tek büyük gelişmekte olan ülke Türkiye çünkü lirayı desteklemek için alınan önlemlerin maliyeti çok yüksek. Dış finansman ihtiyacı olursa bu sistemler bozulur” dedi.

MALİ KRİZİ ŞİDDETLENDİRME RİSKİ...

Türkiye''de ekonomiyi yönetenlerin faizleri artırmayı reddederken kur korumalı mevduat (KKM) gibi yüksek maliyetli araçlarla TL''yi desteklemeye çalışması gelecek dönemde krize neden olabilir. Yabancıların yatırımlarını çekmesi Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde tırmanan mali krizi şiddetlendirme riski  de taşıyor.

Bu duruma örnek vermek gerekirse son üç ayda Sri Lanka devlet borcunu temerrüde düşürdü; Bangladeş ve Pakistan, Uluslararası Para Fonu''nun (IMF) kapısını çaldı. 

Haberde görüşlerine yer verilen Absolute Strategy Research''te gelişmekte olan ülkeler birimi ekonomisti Adam Wolfe, büyük gelişmekte olan ekonomiler içinde tek endişe duyulan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, “Hükümet faiz oranlarını artırmayı reddederken lirayı desteklemek için aldığı önlemlerin maliyeti çok yüksek çünkü yerel mevduat sahiplerine para birimine bağlı kalmanın değer kaybı maliyetini ödemeyi (kur korumalı mevduat) vadediyor” dedi.

Bu tür önlemlerin ancak Türkiye cari fazla verdiği sürece işe yarayabileceğine ancak bunun da nadir görülen bir durum olduğuna dikkat çeken Wolfe, "Eğer dış finansmana ihtiyaç duyulursa, eninde sonunda bu sistemler bozulacaktır" değerlendirmesinde bulundu,

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar