Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Hem anne hem baba olmak

Boşanmadan sonra çocuk anne veya babadan birinde kalıyorsa dikkat edilmesi gereken kurallar;

· Eğer boşanma kararı kesinleşti ise çocuğa bu önemli açıklama, mutlaka ebeveyn tarafından yapılması gereklidir.

· Anne veya baba boşanma kararını evi terk etmeden önce çocuğa açıklamalıdır.

· Boşanma kararı ve nedenleri kısa, açık ve sade bir şekilde çocuğun anlayabileceği bir lisanla yapılmalıdır.

· Anne baba boşanma kararını açıklarken hiçbir şekilde birbirlerini suçlamamalıdırlar. Kötü sözler, ağır ve aşağılayıcı ifadeler kullanmamalıdırlar. Çocukları için daha sonradan yüz yüze gelmeleri gerekeceğinden dolayı, birbirlerini ağır sözlerle suçlamak doğru değildir. Bu olumsuz tavırlar, onlara hiç bir şey kazandırmayacağı gibi çocuğun geleceğini de olumsuz yönde etkiler. Çocuğun gelecekte hem hayata bakış açısını hem de karşı cinsle olan ilişkisini olumsuz etkiler.

· Çocuğa konuyu açıklarken uzun uzun anlatmak, çocuğun anlayamayacağını ifadeler kullanmak zihnini karıştıracaktır.

· Çocuk boşanma ile ilgili sorular sorarsa nedenler belirtilerek; yüksüz, yargısız, açık ve sade bir biçimde cevaplanmalıdır.

Boşanma Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir;

· Çocuklar boşanmada kendilerini suçlu hissedebileceklerinden dolayı, durum anlayabilecekleri bir dille boşanma öncesinde anlatılmalıdır. "Sen yaramazlık yaptığın için" veya "sen söz dinlemediğin için biz ayrılmadık" mesajının vurgulanması gerekmektedir.

· Çocukların hassas ve duyarlı oldukları bu dönemde yalan söylenilmemelidir. Eşinize çok kızsanız bile çocuğa anne veya baban öldü gibi doğru olmayan, gelecekte sizi zor durumda bırakacak sözler söylemeyin. Çocuk ebeveynlerinden birinden ayrıldığı için tüm sevgisini birlikte kaldığı diğerine yönelteceğinden dolayı bu ebeveynin çok dikkatli davranması gerekmektedir. Çocuk boşanma sonrası girdiği bu zorlu dönemde diğerini de kaybederim endişesi nedeniyle paniğe kapılır. Genelde babaların anneye olumsuz tavrı veya çocuklarla ilgilenmemesi nedeniyle annelerin çocuğa ' 'seni terk etti' 'seni istemiyor' aranacak kadar değerli değilsin', 'babanın başka çocukları var neden seni istesin ' gibi sözleri çocuğun psikolojisini daha da bozabilir. Babalarda çocuğa 'annen iyi olsaydı bizi bırakmazdı, gibi sözlerle çocuklarını mutsuz ederler. 

· Çocuğa arabuluculuk görevi vermeyin. Çocuklar ne annelerini ne de babalarını kaybetmek istemezler.

·  Çocuğun ağzından laf almaya çalışmayın. Çocuk diğer ebeveynine gittiğinde 'nereye gittiniz, ne yediniz, yanınızda kim vardı' gibi sorular onu çaresiz bırakacaktır.

· Mutluluğu ve gelecekteki başarısı için ayrı kaldığı ebeveynini düzenli olarak görebilmesi önemlidir. Çocuğun diğer ebeveyni görmesi katı bir düzen içinde değil esnek ve hoşgörülü bir yaklaşımla olmalıdır.

· Bilinmesi gereken önemli bir gerçekte çocuğunuz babasız kalacak diye değil kendi mutluluğunuz için evlenmelisiniz. Bu evlilik çocuğun ruh sağlığı açısından kesinlikle bir problem yaratmaz. Mutlu ve uyumlu bir aile ortamında çocukta mutlu olacaktır.

· "ben artık hayatımı çocuğuma adadım. Ben hiç evlenmeyeceğim. Çocuğum evlenirsem mutsuz olur " düşüncesi yanlıştır.

·  Çocuklar kaç yaşında olurlarsa olsunlar anne veya babalarının yeniden evlenmelerini istemektedirler. Anne ve babalarının mutluluğu çocuğunda mutlu olmasını sağlar.

· Boşanmadan sonra birlikte olunan ebeveynin çalışması gerekiyorsa; neden çalışması gerektiği, işe başlamadan önce çocuğa anlatılmalıdır.

· Boşanmadan hemen sonra çocuğu yuvaya vermek veya yatılı okula göndermek gerekiyorsa çocuğa bir süre tanınmalıdır. Bu olay boşanmanın akabinde gerçekleştirilmemelidir. Hemen gönderilirse; kendini kolayca suçlayabilecek ya da istenilmeyeceğini düşünecektir.

· Annesi ya da babası ayrı diye çocuk aşırı şımartılmamalıdır.  Sınır ve ölçü çocuk için olumsuz şeyler değildir. Anne veya babadan biri çocukla sürekli beraber olmadıkları için suçluluk duygusuyla, kendi güçlerini aşan harcamalar yapmamalıdır.

· Toplum yargıları hep var olacaktır. Kişi bu yargıların esiri olmamalı, kendi kendine isteklerini, arzularını sorgulamalı ve tahlil etmelidir.

Boşanma sonrası hem çocuk hem ebeveyn için zorlu bir süreçtir. Zaman zaman sorunlar olabilir, sıkıntılar yaşanabilir. Bu sıkıntılar anne babanın birlikte olduğu ailelerde de yaşanabilmektedir. Hemen her sorunu anne baba ayrılığına veya tek çocuk büyütmeye bağlanmamalıdır. Sorun çıktığında bir psikoloğu aramak ondan yardım almak en sağlıklı yol olacaktır.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları