HDP seçimlere Yeşil Sol Partisi olarak girecek

HDP seçimlere Yeşil Sol Partisi olarak girecek
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Biz Yeşil Sol Parti ile seçime gideceğiz" şeklinde konuştu.

14 Mayıs''ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimleri için HDP''den peş peşe açıklamalar geldi.

Gündüz saatlerinde Millet İttifakı''nın adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Pervin Buldan, görüşmenin ardından cumhurbaşkanlığı için aday çıkarmayacaklarını açıklamıştı. 

ERTELEME TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Akşam saatlerinde yapılan yeni açıklamada ise, yürütülen kapatma davası nedeniyle HDP''nin Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 14 Mayıs''ta milletvekilliği seçimleri için Yeşil Sol Parti kadrolarından aday olacaklarını açıkladı. 

HDP, geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi''ne (AYM) yaptığı başvuruda, sözlü savunmalarının 14 Mayıs seçimlerinden sonraki bir tarihe ertelenmesini istemiş ve gerekçe olarak deprem felaketleri nedeniyle savunmanın hazırlanmasında sıkıntı yaşandığını öne sürmüştü. Başvuruyu reddeden AYM, duruşma için 1 ay erteleme kararı verdi. 

Söz konusu kararın ardından, HDP için 14 Mayıs seçimlerinden önce kapatma tehlikesinin belirmesinin ardından, partide yapılan toplantı sonucunda, 28. dönem milletvekilliği seçimleri için Yeşil Sol Parti çatısı altında aday olunması kararlaştırıldı. 

Sancar''ın açıklamasından satır başları şöyle: 
 

"KENDİ İTTİFAKIMIZLA SEÇİMLERE GİRECEĞİZ"

Parlamento seçimleri ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinin farklı dinamiklerine sahip olduğunun altını çizmiştik. Parlamento seçimlerini kendi partimizle katılacağımız söylemiştik. HDP mevcut ittifakların hiçbiriyle değil kendi ittifakıyla parlamento seçimine girecek.

"DEPREMDEN SONRA ADAY ÇIKARMA KARARIMIZDAN VAZGEÇTİK"

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de çok açık ifadelerimiz var. İlkesel buluşmaların gerçekleşmesi HDP seçmeni açısından günceldir. İsimler yerine ilkelerin tartışılması gerekiyor, demiştik. 

1,5 yıla yakın bir zaman geçti aradan. 1 yıl içinde muhalefet partilerinden bir tutum alamadık. 

Depremden sonra cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararımızdan vazgeçtik. Bu iktidar bu ülkede demokrasiyi askıya aldı. Çok boyutlu krizler var. 

"TARİHİN EN KRİTİK SEÇİMİ"

Eğer bugünkü talebimiz kabul edilseydi durumumuz farklı olacaktı. 11 Nisan''da savunma yapmamız bekleniyor. 11 Nisan''dan sonra bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Top Anayasa Mahkemesi''nde olacak. Yargının durumunu anlatmama gerek yok. Binde bir ihtimal olsa kapatma riskinin olduğu bir ortama biz girmeyiz. Tarihinin en kritik seçimine giriyor Türkiye. İktidarın insiyatifine bırakamayız. Yeşil Sol Parti ile seçime giriyoruz. Resmi olarak söyleyeyim. 

Bu çalışmaları kapatma davasının açılmasıyla başlattık. Yeşil Sol Parti''nin seçime girmesini engellemek için 12 Eylül gibi Anayasa''yı lağvetmesi gerekiyordu. 

Parlamento seçimlerine ittifak olarak gireceğiz. Yeşil Sol Parti 81 ilde seçime girecek. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar