Hayat tarzınız kolon kanserine sebep olabilir

Hayat tarzınız kolon kanserine sebep olabilir
Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Servet Yetgin, hayat tarzının kolon kanserine yol açabileceğini vurgulayarak, "Kolon kanseri riski sadece ailesinde bu hastalığı geçirmiş kişilerde değil, çevresinde bu hastalığa rastlanmamış bireylerde de bulunabilir" açıklamasını yaptı.

Özel Hayat Hastanesi'nde düzenlenen 'Kolon Kanseri Farkındalık Ayı' programı, ünlü televizyon sunucusu Zahide Yetiş'in moderatörlüğünde gerçekleşti. Programda Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Servet Yetgin, kolon kanseri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Yetgin, hastalığın önlenmesi ve tedavi yöntemleri üzerinde dururken, kolonoskopi gibi tarama testlerinin önemine dikkat çekti.

Kolon kanserine sebep olan faktörler arasında genetik yatkınlık ve yaşam tarzının etkisinin bulunduğunu belirten Yetgin, "Sadece aile geçmişinde kolon kanseri öyküsü olanlarda değil, yakın çevresinde bu hastalığa rastlanmamış bireylerde bile risk mevcut. Erken teşhis için kolonoskopi ve şüpheli belirtilerde doktor kontrolü kritik önem taşıyor. Hemoroit gibi hastalıkların belirtileri, kolon kanseri ile karışabildiği için belirtiler ortaya çıktığında derhal bir uzmana başvurulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kolon kanserini önlemek için günlük hayatta alınabilecek önlemleri sıralayan Yetgin, "Düzenli ve dengeli beslenme alışkanlıkları, sebze ve meyvelerin mevsimine uygun tüketimi, sigara ve alkol kullanımından kaçınma, obeziteye karşı mücadele önemli koruyucu adımlardır" dedi.

Özel Hayat Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Fatih Özkul ise, Türkiye'de ve dünya genelinde artış gösteren kolon kanserine karşı farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Sağlık hizmetlerinin yanı sıra hastalıklara karşı bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarıyla öncülük ettiklerini vurgulayan Özkul, "Kolon kanseri önlenebilir bir hastalıktır. 45 yaşından itibaren kolonoskopi yapılması önerilir. Bu hastalığın en etkili önleyicileri arasında kolonoskopi ve sağlıklı yaşam tarzı bulunmaktadır. Hastalığı önlemek ve tedavi etmek elimizdedir" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar