Hayat kurtaran egzersiz

Hayat kurtaran egzersiz
ASYOD üyesi olan Prof. Dr. Nuri Tatar, toplumda nadir görülen ancak ölümcül sonuçlar doğuran akciğer embolisine dikkat çekerek, bu durumun yüzde 50 ölüm riski taşıdığını belirtti.

Tatar, günlük yaşantımızda aktif olmanın önemine vurgu yaparak, hem kalp hem de akciğer sağlığını korumak için haftada üç gün 45 dakika egzersiz yapmanın önerildiğini dile getirdi. Bu egzersizlerin, pıhtı atma ve kalp hastalıklarının riskini azalttığı gözlemlenmiş.

ASYOD tarafından düzenlenen Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi 2024, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'nde bir otelde gerçekleşti. Kongre kapsamında, akciğer sağlığının önemi üzerinde duruldu ve akciğer damarlarında oluşan pıhtıların neden olduğu rahatsızlıklar hakkında bilgi verildi.

Akciğer embolisini, akciğeri besleyen damarların tıkanması olarak açıklayan Tatar, bu tıkanıklığın genellikle hareketsizlikten kaynaklandığını belirtti. Cerrahi sonrası hareketsizlik, sedanter yaşam tarzı ve enfeksiyonlar gibi durumların pıhtı oluşumuna zemin hazırladığını ifade etti. Bu pıhtıların çoğunlukla bacaklardan kaynaklandığını ve akciğerlere ulaştığını belirten Tatar, bu sebeple aktif bir yaşam tarzının önemine değindi.

Tatar, özellikle deprem gibi acil durumlar sonrası hareketsiz kalmanın pıhtı riskini artırdığını söyledi ve Japonya'da yapılan çalışmalara atıfta bulundu. Aktif bir yaşam tarzının pıhtı atma ve kalp hastalıklarını azalttığını vurgulayan Tatar, ayrıca genetik yatkınlık ve bazı ilaçların da pıhtı oluşumuna etki edebileceğini belirtti.

Pıhtı oluşumunu önlemek için koruyucu tedavilerin önemine değinen Tatar, cerrahi sonrası hastalara koruyucu ilaçlar verildiğini ve bununla birlikte günümüzde artık daha güncel tedavi yöntemlerinin kullanıldığını ifade etti. Bu tedavi yöntemlerinin hastaları daha rahat bir şekilde iyileştirdiğini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar