Petrol uzmanından korkutan akaryakıt çıkışı: Motorin ve benizde kaçınılmaz sonu açıkladı

Petrol uzmanından korkutan akaryakıt çıkışı: Motorin ve benizde kaçınılmaz sonu açıkladı
Eski SOCAR Türkiye İkmal ve Lojistik Grup Direktörü Hasan Tan, benzin ve motorin fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

MOTORİN VE BENZİNDE KAÇINILMAZ SONU AÇIKLADI

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 94,97 dolardan işlem görüyor. Dün 96,99 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 95,74 dolar seviyesinde tamamladı.

Uluslararası piyasada yaşanan bu değişimler, yurt içi akaryakıt fiyatında da değişimlere sebep oluyor. Dün 70 kuruş zamlanan motorinin fiyatı bugün de 77 kuruş arttı. Zammın ardından motorinin litresi yeniden 26 lira seviyesine yükseldi. Benzin ise benzin 56 kuruş zamlandı.

Eski SOCAR Türkiye İkmal ve Lojistik Grup Direktörü Hasan Tan, motorin fiyatları ile ilgili Gazete Durum’dan İlknur Yağumli’ye konuştu.

Tan şunları söyledi:

"Hem benzin hem de motorin prensip olarak petrolle korelasyonu fiyatları olan emtialar. Son dönemlerde ikmal lojistiklerindeki aksamalar nedeniyle özellikle, geçmişte gördüğümüz bağı, aralarındaki bu iniş çıkışları takip etme bağı hem genel olarak ürünlerle petrol arasında hem de birbirine göre göreceli olarak pozisyonlarında önemli değişiklikler gösterdi. Geçmiş dönemlerde motorin her zaman benzinden daha ucuz olurdu. Benzin daha pahalı bir yakıttı. Son dönemlerde motorin daha pahalı bir yakıt oldu. Motorinin ÖTV''si benzinin ÖTV''sinden yanlış hatırlamıyorsam 50 kuruş daha az. Ona rağmen motorin benzinden kayda değer bir miktarda pahalı şu anda."

Petrolle bu ürünlerin hareketlerinin hep aynı yönde olmaktan çıkmaya başladığını vurgulayan Tan, "Öyle trendler görüyoruz ki petrol fiyatları yükselirken ürün fiyatlarında bir gevşeme olabiliyor. Ya da tam tersi petrol düşerken ürün fiyatları yukarı bir hareket yapabiliyor. Bu tamamen arz talep dengelerini yerine getirerek piyasanın kullandığı lojistiğin değişmesine bağlı. Özellikle motorinin çok güçlenmesinin nedeni de Avrupa''da pek çok elektrik üretim santralinin fuel-oil ve motorin moduna geçmeye başlaması. Motorine olan talep oradan da ekstra güç aldı. O yüzden motorinin fiyatı daha hızlı gelişti benzine kıyasla. Bu değişimler de olmaya devam edecek, kaçınılmaz bir gerçeği bu piyasanın."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar