Hasadı başladı, çiftçinin gözbebeği toplayan bayram ediyor

Hasadı başladı, çiftçinin gözbebeği toplayan bayram ediyor

Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Kale Biberi’nin hasadına başlandı.

Kale ilçesinde üretilen Kale Biberi, kendine has aromasıyla dikkat çekiyor. Tescilli bu biber türü, hasat sonrası tek tek toplanarak ipe dizilip evlerin balkonlarında kurutuluyor.

aw230858-05.jpg

Sos, salça, pul biber, toz biber ve tarhanalık biber gibi çeşitli kışlık ürünler bu biberden elde ediliyor. Bu yıl yaklaşık 900 dekar alanda yapılan üretimden 3 bin ton yaş biber bekleniyor.

aw230858-01.jpg

Kale Muhtarı, "Kale ilçemizde Kale Biberlerini yetiştiriyoruz. Yaklaşık 900 hektar alanda üretim yapıyoruz. Geçen sene yıllık yaklaşık 3 ton üretim yaptık. Tohumlar, atalarımızdan kalan geleneksel tohumlardır" dedi.

aw230858-04.jpg

Kale İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fatih Muhammed Eren, çiftçilerin her zaman yanında olduklarını ve hasat sürecinde Ziraat Mühendisleri ile sürekli diyalog halinde olduklarını belirtti. Eren, "Çiftçilerimizin hasat aşamasında her daim yanındayız. Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız tarafından her zaman bilgilendirme yapılıyor. Ürünlerimiz organiktir, herhangi bir kimyasal kullanılmamaktadır. İlaçlamalar, periyodik takibimiz neticesinde ruhsatlı ilaçlarla üreticiler tarafından uygulanmaktadır. Her aşamada üreticilerin yanındayız" ifadelerini kullandı.

aw230858-07.jpg