Halk sağlığı uzmanı önerdi! Sivrisinek ısırığını azaltan o tarif

Halk sağlığı uzmanı önerdi! Sivrisinek ısırığını azaltan o tarif
Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz sivrisinek ısırığında kaşıntıyı azaltan tarifi ilk kez paylaştı.

DENİZ DALLI / GÜNBOYU

Sivrisineklerin neden olabileceği hastalıklara dikkat çeken Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, “Sivrisinek hasta insanları ve bazen hayvanları ısırarak, mikropları vücuduna alıyor. Başka insanları ısırarak bu mikropları onlara bulaştırıyor” ifadelerini kullandı.

Evrensel'e konuşan Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, sivrisineklerin bazı hastalıklarda taşıyıcı rol oynadığını belirterek “Bunun ülkemizde en bilinen ve eski örneği sıtmadır. Sıtma paraziter bir hastalıktır ve sivrisinekler hasta insanları ısırdıklarında vücuduna mikropları alır. Sivrisinekler o mikropları hasta olmayan birini ısırdıkları zaman bulaştırabilir. Dolayısıyla sivrisineklerin bulunduğu ortamlarda bu hastalıkları taşıyan hastalar bulunuyorsa bu risk oluşturabilir” diye konuştu.

Sivrisineklerin türlerine göre Zika virüsü, Sarı Humma, Dang Ateşi gibi sivrisineğin farklı hastalıkları taşıyabilecekleri bilgisini veren Yavuz “Ülkemizde de daha önce görülen Batı Nil virüsü hastalığı da yine şu anda gündemde olan Aedes türüyle değil ama başka bir tür bir sivrisinekle taşınan bir hastalıktır” diye konuştu.

Sivrisinek ısırıklarına ilişkin Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz şu önerilerde bulundu:

“Bölgeyi sabun ve su ile yıkayın. Şişliği ve kaşıntıyı azaltmak için buz uygulayın. (Cilde temas ettirmeden havlu ya da buz torbası ile) ve gerektiğinde tekrarlayın. Kaşıntıyı azaltmak için karbonat ve su kullanın. Karbonatlı su için 1 yemek kaşığı karbonatı macun kıvamında olacak şekilde suyla karıştırın ve ısırık yerine sürün, 10 dakika bekleyin ve suyla bölgeyi yıkayın. Kaşıntıyı azaltmak için antihistaminik kremler işe yarayabilir.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar