Kahve hakkında yanlış bilinen gerçek ortaya çıktı!

Kahve hakkında yanlış bilinen gerçek ortaya çıktı!
Halk arasında kahve içmenin kalp ritmini kötü etkilediğine dair yaygın bir inanış, Jama Internal Medicine Dergisinde araştırma ile durumun gerçeği yansıtmadığı ortaya konuldu. Bu konuyla ilgili Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga açıklamalarda bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Kahve tüketiminin aritmi riskini artırdığına dair kanıyı ortadan kaldıran bu çalışma kapsamında 390 bin kişi 4 buçuk yıl boyunca takip edildi. Bu bilimsel çalışmanın sonucuna göre; kahvenin aritmi riskini artırmadığı, aksine içilen her bir fincan kahvenin ritim bozukluğu riskini yüzde 3 oranında düşürdüğü ortaya konuldu” dedi.

Jama Internal Medicine Dergisinde yayınlanan araştırmanın detaylarını aktaran Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga şu açıklamalarda bulundu;

“Eskiden kahvenin içeriğindeki kafeinin, kan adrenalin ve noradrenalin seviyelerini artırarak ve hücre içi kalsiyum metabolizması üzerindeki birtakım etkilerle ritim bozukluğu riskini artırdığı düşünülüyordu. Yaygın inanışın aksine orta düzeyde, düzenli kahve tüketimi, ritm bozukluğu riskini artırmadığı gibi azaltıyor. 2021 yılı Temmuz ayında Jama Internal Medicine dergisinde yayınlanan ve 390 bine yakın hastanın 4 buçuk yıl takip edildiği bir çalışmada; tüketilen ek her bir fincan kahve, yüzde 3 oranında daha düşük ritm bozukluğu riski ile ilişkilendirildi. Ayrıca bu çalışmada kahve tüketimi ile ritm bozukluğu ilişkisinin, kafein metabolizmasını etkileyen genetik değişikliklerden de etkilenmediği gösterildi.”

“DÜZENLİ KAHVE TÜKETİMİ ŞEKER HASTALIĞI RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR”

“Kahve denilince akıllara her ne kadar kafein ve kafeinin doğal uyarıcı etkileri gelse de kahve, polifenoller başta olmak üzere antioksidanlar açısından zengin bir içecektir. Bu yüzden kahve tüketiminin yoğun olduğu Norveç’te yapılan ve Preventive Cardiology Dergisinde yayınlanan başka bir çalışmada, filtre kahve tüketenlerin hiç kahve tüketmeyenlere kıyasla daha uzun yaşadığı saptandı. Ayrıca düzenli kahve tüketenlerin, kalp hastalıkları açısından önemli bir risk faktörü olan şeker hastalığına yakalanma risklerinin de düştüğü gösterildi. Zaten Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti de günde 3 - 4 fincan kahve tüketiminin zararlı olmadığı, orta düzeyde tüketimin faydalı olduğu önerisinde bulunmaktadır. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin önerdiği günlük en fazla kafein tüketimi sınırı da 400 mg yani günde 4 – 5 fincandır. Kahve, kalp sağlığı üzerine olumlu etkilerinin yanı sıra Parkinson hastalığı riskini de azaltmakta veya Parkinson hastalarında hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaktadır. Yine yapılan çalışmalar özellikle kahve ve yeşil çay kaynaklı orta düzeyde kafein tüketiminin, kadınlarda daha belirgin olmak üzere, bilişsel fonksiyonları olumlu etkilediğini ve Alzheimer hastalığı riskini azalttığını göstermiştir.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar