Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Haklı nedenle işten ayrılırsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz

Merhaba, 2,5 yıllık bir çalışmam var, işten çıkmak istiyorum ve bu durumda tazminat alma hakkım var mıdır? Murat Güneş/İstanbul

Merhaba Murat Bey, öncelikle ifade etmek gerekir ki işçi işten istifa ederse kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz. Kıdem tazminatı alabilmek için öncelikle aynı işyerinde veya aynı işverenin farklı işyerlerinde en az bir yıllık çalışmışlığınızın olması gerekmektedir. İşveren sizi haksız yere işten çıkartırsa kıdem tazminatı alabilirsiniz. Kıdem tazminatına bunların dışında ise; askerlik nedeniyle iş sözleşmesini fesih eden işçiler, evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içerisinde işten ayrılan kadın işçiler, emekli olan işçiler, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girmiş ve 15 yıl sigortalılık süresi ile birlikte 3600 prim gün sayısı olan işçiler, işçinin vefatı halinde kanuni mirasçıları ve haklı nedenle iş sözleşmesini fesih eden işçiler alabilmektedirler. Haklı nedenle iş sözleşmesini fesih etmek konusunu detaylandıracak olursak; işçi eğer fazla mesai yapıyor ve ücretini alamıyorsa, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılıyor ve ücretini alamıyorsa, aldığı maaş maaş üzerinden SGK primleri yansıtılmıyorsa, işçiye maaş bordrosu verilmiyorsa vb. gibi durumlarda işçi iş sözleşmesini fesih ederek kıdem tazminatını almaya hak kazanır. Sizin durumunuz değerlendirildiğinde işten ayrılış nedeniniz ve şekli kıdem tazminatını almaya hak kazanıp kazanmayacağınızı belirleyecektir. Belirttiğim bu kıdem tazminatına hak kazanabilme hususlarından birini taşıyorsanız elbette ki kıdem tazminatı alabilirsiniz.

*

Arabuluculuk da anlaşma sağlarsanız işsizlik maaşı alırsınız

Ben 2 yıldır özel sektörde çalışıyordum, iş aramam süresi verilmeden işten çıkartıldım. 170'i aradım ve işten istifa ederek çıktığım bilgisi verildi, ancak ben herhangi bir istifa dilekçesi yazmadım. Beni Arabuluculuğa yönlendirdiler. İstifa gözüktüğü için işsizlik maaşı da alamıyorum. Ne yapmalıyım, beni bilgilendirebilir misiniz?

Sözlü veya yazılı herhangi bir istifa beyanınız yok ise öncelikle Arabuluculuğa başvurup, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve var ise diğer işçilik alacaklarınız onları talep etmelisiniz. Arabuluculuk toplantısında muhakkak istifa etmediğinizi, işverenin iş sözleşmenizi fesih ettiğini belirtiniz. İşvereniniz istifanızı ispatlamak zorundadır. İşverenin işçinin istifa beyanı yok ise SGK' ya işten çıkışı istifa olarak bildirmesi doğru değildir. İşverenler ne yazık ki bu şekilde işlem yaparak kıdem tazminatından kaçınabileceklerini zannetmektedirler. Arabuluculuk da anlaşma yapmanız durumunda Arabuluculuk son oturum tutanağı ve anlaşma belgesiyle birlikte İŞKUR'a müracaat etmeniz halinde işsizlik maaşınız bağlanacaktır.

*

Kıdem tazminatınızı işyerinde çalışarak geçirdiğiniz her yıl için bir aylık brüt ücret baz alınarak hesaplanır

4 yıldan fazla aynı işyerinde çalışıyorum. İşveren bizi işten çıkaracağını söyledi, ne kadar kıdem tazminatı alabilirim hesaplar mısınız? Şimdiden teşekkür ederim. Ayten Helvacı/Ankara

Ayten Hanım, hak etmeniz durumda kıdem tazminatınızı hesaplayabilmemiz için en son almış olduğunuz brüt maaş bilgilerinize ve ayrıca yol, yemek gibi diğer sosyal yardım ödemelerinizi bilmemiz gerekmektedir. Hizmet sürenizi 4 yıldan fazla olarak belirtmişsiniz, hizmet sürenizi ise net olarak gün ay ve yıl olarak bilmemiz gerekmektedir. Bu bilgilerinizi tamamlayarak ve var ise en son maaş aldığınız aya ait bordronuz var ise size yardımcı olabilirim.

*

Kıdem tazminatı faizi isteyebilirsiniz

Mehmet Akif Bey, işverenim kıdem tazminatımı bana yaklaşık 2 yıl sonra zoraki verdi. İşverenden kıdem tazminatımı parça parça ancak alabildim. İşveren kıdem tazminatımı bana zamanında vermediği için, beni uğraştırdığı için ne yapabilirim? Kürşat Yılmaz/İstanbul

Evet, maalesef ülkemizde bir kıdem tazminatı sorunu daha doğrusu kıdem tazminatı tahsilat sorunu vardır. Sizde birçok işçi gibi uğraşarak zoraki kıdem tazminatınızı almışsınız. Elbette ki bu tazminatı parça parça almanızın size olumsuz yansımaları olmuştur. Parayı değerlendirememiş olabilirsiniz. Kıdem tazminatınızın zamanında ödenmediği için faiz isteyebilirsiniz. Arabuluculuk başvurusu yaparak kıdem tazminatı faizi isteyiniz. Arabuluculuk görüşmelerine kıdem tazminatı faizini hesaplayarak/hesaplatarak katılmanızı tavsiye ederim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları