Hakan kara uyardı! İki şey artıyor

Hakan kara uyardı! İki şey artıyor

TÜİK'in işsizlik rakamlarını açıklamasının ardından Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medyasından önemli açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, atıl işgücü oranının neredeyse pandemi dönemine geri döndüğünü vurgularken, TÜİK verilerine göre 2024 yılında atıl işgücü oranı yüzde 27 seviyesine ulaştı. Bu seviye, 2020 pandemi döneminde gözlemlenen düzeylere yaklaşıyor.

YARI-ZAMANLI ÇALIŞANLARIN ORANI ARTIYOR

Yarı-zamanlı çalışanların ve daha fazla çalışabilecek durumda olanların oranı giderek artıyor. Prof. Dr. Kara, bu durumu iş piyasasında ciddi bir sorun olarak değerlendirirken, grafiğe bakıldığında 2018 yılında yüzde 15 seviyelerinde olan atıl işgücü oranının, 2020 yılında yüzde 29'a yükseldiği, 2021 ve 2022 yıllarında dalgalanarak azaldığı görülüyor.

hakan-karaaaaa.png

GELECEK DÖNEMDE ARTIŞ BEKLENİYOR

2023 ve 2024 yıllarında atıl işgücü oranında yeniden artış eğilimi dikkat çekiyor. 2024 yılının başlarında yüzde 27 seviyesine ulaşan atıl işgücü oranı, ekonomide toparlanmanın yavaş olduğunu gösterirken, bu trend iş piyasasında yapısal sorunların devam ettiğine işaret ediyor.

TÜİK İŞSİZLİK ORANLARI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayı iş gücü istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı.

Verilere göre, Türkiye genelinde 15 yaş ve üzeri nüfusta işsizlik sayısı, ocak ayında bir önceki aya göre 85 bin kişi artarak 3 milyon 214 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 9,1 seviyesine çıktı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise işsizlik oranı 0,6 puan azaldı.

Cinsiyet bazında işsizlik oranları incelendiğinde, erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,7 olarak belirlenirken, kadınlarda bu oran yüzde 11,7 olarak hesaplandı.

Ocak ayında 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı ise bir önceki aya göre 1,1 puan artarak yüzde 16,6 olarak kaydedildi. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 14,1, kadınlarda ise yüzde 21,1 olarak ölçüldü.

TÜİK, işsizlik verilerinde bazı aylara ilişkin revizyonlar gerçekleştirdiğini de duyurdu.