Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Hak kaybı düzeltildi

Kıymetli okuyucularım, geçen haftaki köşemde meclis komisyonunda kabul edilerek genel kurul gündemine gelen esnek çalışma modelinin yasalaşması durumunda 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kişilerin hak kayıplarına uğrayacağını, sosyal barış ve adaletin bozulacağını belirtmiştim. Sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki görüşleri etkili olmuş ve bu tasarı iptal edilmiştir. Gençlerimize ve 50 yaş üstü büyüklerimiz için bu karar hayırlı olsun.

Bu günkü köşemde sizlerden gelen soruları cevaplandıracağım.

***

Yurt dışı borçlanma talebiniz BAĞ-KUR kapsamında değerlendirilir

Mehmet Akif Bey, teyzem İsviçre'de çalışmaktadır. Yurt dışı borçlanması ile ilgili geçtiğimiz sene bir değişiklik yapılmadan önce teyzem Türkiye'de kısa bir süre sigortalı oldu. 30/07/2019 tarihinde işe başladı ve 29/07/2020 tarihinde yurt dışı borçlanması için PTT yoluyla başvuru yaptık. Ancak bize SSK statüsünden değil de BAĞ-KUR statüsünde değerlendirileceği söylenildi. Halbuki biz 31/07/2019 tarihinden önce başvuruda bulunmuştuk. Bu konu hakkında bizlere yardımcı olur musunuz? Sedat/İstanbul

Sedat Bey, öncelikle malumunuz üzere yurt dışı borçlanmaları 31/07/2019 tarihinden sonra kişinin Türkiye'deki sigortalılık statüsüne bakılmaksızın artık BAĞ-KUR (4b) kapsamında değerlendirilmektedir. Siz sigortalı olarak çalışmaya başladıktan önce yurt dışı borçlanması için talepte bulunmuşsunuz. Yapmanız gereken sigorta başlangıç tarihinizden sonra yurt dışı hizmet belgelerinizi ekleyerek başvuruda bulunmanızdı. Bundan dolayı talebiniz artık BAĞ-KUR kapsamında işlem görecektir. Yurt dışı borçlanmanızı bu şekilde yaptıktan ve Türkiye'ye kesin dönüş yaptıktan sonra 3,5 yıl sigortalı çalışırsanız SSK statüsünden emekli olabilirsiniz. Öncelikle sizin için emeklilik planlaması yapılması gerekmektedir. Keşke ilk baştan danışarak işlemlerinizi gerçekleştirebilseydiniz.

***

Doğum borçlanması sigorta başlangıç tarihini öne çekmez

Mehmet Bey, doğum borçlanması yaptırmak istiyorum. Sigorta başlangıç tarihim ne kadar geriye gider. Teşekkürler. Saniye Akın/ Malatya

Saniye Hanım, doğum borçlanması askerlik borçlanması gibi sigorta başlangıç tarihini öne çekmez, sadece size prim gün sayısı kazandırır. Askerlik borçlanmalarında da sadece kişi sigortalı olmadan önce askere giderse yapacağı borçlanma kadar sigorta başlangıç tarihi geriye çekilir. Bu vesile ile doğum borçlanması hakkında bilgi vermiş olalım. Doğum borçlanması ile sadece prim gün sayısı kazanılır. Doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce kişinin sigortalı olması gerekmektedir. Vefat eden çocuklar için doğum borçlanması yapılamaz. En fazla 3 doğum için borçlanma yapılabilinir ve her bir doğum için 720 gün süre prime eklenir. 3 doğum için toplam 2160 prim gün sayısı elde edilmiş olunur. Doğum borçlanması için 2020 yılında günlük ortalama 31,00 TL. ödenir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları