Güney Kore'de doktorlar greve gitti: Tüm ameliyatlar ertelendi!

Güney Kore'de doktorlar greve gitti: Tüm ameliyatlar ertelendi!
Güney Kore'de hükümetin tıp fakültelerindeki kontenjanları arttırma kararına karşı çıkan 1,600'den fazla doktorun greve gitmesi sonucunda ameliyatlar ertelendi ve hastalar randevu alamadı.

Güney Kore'de hükümetin tıp öğrencilerinin sayısını arttırmaya yönelik kararını protesto eden bin 600'den fazla doktorun greve gitmesiyle sağlık sektöründe aksaklıklar yaşanmaya başladı. Bugün itibariyle asistan ve stajyer doktorlar greve başladı, bu durum ameliyatların ve randevuların ertelenmesine neden oldu. Güney Kore Sağlık Bakanlığı, ülkenin önde gelen hastanelerinden 13 bin stajyer ve asistan doktorun 6 bin 400'ünün istifa ettiğini, bin 630'unun da dün itibariyle hastaneden ayrıldığını duyurdu.

Güney Kore Sağlık Bakanı İkinci Yardımcısı Park Min-soo, bugün yaptığı açıklamada, hükümetin doktorlara işlerine dönmeleri çağrısında bulunduğunu ifade ederek, "Doktorların ameliyatların iptal edilmesine ve tıbbi hizmetlerde aksamalar yaşanmasına neden olan toplu eylemlerinden derin endişe ve üzüntü duyuyorum" dedi.

3393963.jpg

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ise kabine toplantısında tıp fakültesi kontenjanlarının artırılmasının uzak bölgelerdeki temel sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi ve en ileri teknolojilerin geliştirilmesi açısından önem taşıdığını belirterek, "Bu, artık ertelenemeyecek bir görevdir" ifadelerini kullandı.

1689298-guney-kore-de-doktorlar-yarin-greve-gidecek-65d31c684dfa0.jpg

Hükümet, 2035 yılına kadar kontenjana 10 bin kişi daha eklemek istiyor. Güney Kore'de 2022 yılında bin kişi başına 2.6 doktor düşmesiyle, bu rakam OECD ülkeleri arasında 3.7 olan ortalamanın altında kalmıştı. Hükümet, 2025 akademik yılı itibariyle ülkedeki tıp fakültelerinin 3 bin olan mevcut kontenjanlarını 2 bin daha artırarak 2035 yılına kadar kontenjana 10 bin kişi daha eklemeyi hedefliyor. Ancak buna karşı çıkan doktorlar, ülkedeki tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılmasının rekabeti artıracağını savunuyor, zira hastanelerin yüzde 90'ından fazlası özel sektöre ait.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar