Güner, “SMA genetik bir hastalıktır”

Güner, “SMA genetik bir hastalıktır”
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, toplumda sıkça görülen ancak farkındalığı yeterince artırılmamış olan Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Güner, SMA'nın genetik bir hastalık olduğunu vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı'nın 2021 yılından bu yana SMA Taşıyıcı Tarama Programı'nı başarıyla uyguladığını belirtti.

SMA'nın ilerleyici bir kas hastalığı olduğunu dile getiren Güner, hastalığın önlenmesinde en etkili yolun, evlilik öncesi çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesi olduğunu vurguladı. Her iki ebeveynin de taşıyıcı olması durumunda, bebekte hastalık riskinin yüzde 25'e kadar çıkabildiğini hatırlatan Güner, bu nedenle taşıyıcılığın evlilik öncesinde belirlenmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

SMA tarama testlerinin evlilik öncesi dönemde ücretsiz olarak yapıldığını ve gebeliğin 12. haftasına kadar da uygulanabildiğini belirten Güner, bu taramaların sayesinde hastalığın ortaya çıkardığı sakatlıkların azaldığını vurguladı. Ayrıca, SMA taşıyıcılarının sağlıklı çocuk sahibi olabilmeleri için genetik danışma hizmeti sunulduğunu belirtti. Bu hizmetin, Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde verildiğini dile getiren Güner, tarama sonuçlarının kolayca erişilebilir olduğunu ve aile hekimleri aracılığıyla bu hizmetlerden yararlanılabileceğini söyledi.

Güner, sözlerini, "Ücretsiz olarak yapılan basit bir testle, SMA nedeniyle bebeklerimizin yaşadığı büyük sağlık sorunlarının önüne geçme şansımız var. Hep birlikte bu şansı değerlendirelim, bebeklerimiz için sağlıklı bir gelecek oluşturalım" diyerek tamamladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar