Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

6-001.jpg

TOKİ KONUTLARI İÇİN 5 YILDIR BEKLİYORLAR

Hak sahibi olduğu evde oturmayı bekleyen TOKİ mağdurları AKP Maltepe ilçe binası önünde toplandı. Basın açıklaması yapmak isteyen mağdurlara, polis müdahale etti.

İstanbul Tuzla’da 5 yıldır hak sahibi oldukları evlerine oturmayı bekleyen TOKİ mağdurları AKP Maltepe ilçe binasının önünde basın açıklaması yapmak istedi. TOKİ mağdurları ile polisler arasında tartışma çıktı. Emniyet güçleri önceden belirlenen alanda açıklama yapılmasını engellemeye çalışınca eylemciler karara tepki gösterdi. Polise tepki gösteren mağdurlar, “Hepimizi kelepçeleyin götürün, çocuklarımızla buradayız, sadece hakkımızı istiyoruz” dedi. Maltepe AKP ilçe Başkanlığı önünde açıklama yapılmasına izin verilmeyen semt meydanına doğru yürüyüşe geçti.

NASIL ÖDEYELİM

Polis eşliğinde Maltepe Meydanı’na gelen aileler adına açıklama yapan Fırat Balta şu ifadeleri kullandı: “TOKİ mağdurları olarak hakkımızı helal etmiyoruz. Burada tabut açtık, çünkü izahı olmayan şeyin mizahı olur. 2019’da mefta olan TOKİ’nin tabutunu Recep Tayyip Erdoğan gelip buradan kaldırsın. Sözlerini tutmadılar. Sabit taksit hakkımızı elimizden aldılar, bize maliyetlerin yansıtılmayacağını söyleyip sözlerini tutmadılar.” Aileler “Yüzde bir KDV, yüzde on oldu”, “Ey TOKİ sizde hiç vicdan var mı?” pankartı açtılar. Öte yandan maket tabut taşıyan aileler, “Erdoğan gel de mevtayı kaldır” sloganları attı. Mağdur edilen 5750 hak sahibinin talepleri ise şöyle:

• Sabit ödeme hakkının geri verilmesi • KDV’nin başlangıç şartlarındaki gibi %1 olarak alınması • Fiyatlarda ilk şartlar olmasa bile en azından %25 Oranında daha indirim yapılarak “Dar Gelirli Projesinin dar gelirli bütçesine uyarlanması • Ev teslim süreçlerinin 7 yılı bulmadan hızlandırılması • Hak Sahiplerinin bir kısmının daireleri belirlenmişken kalan hak sahiplerinin de haklarının yenmemesi için tüm kuraların acilen çekilmesi • Cumhurbaşkanının, bakanların ve TOKİ’nin devletin adını kullanarak verdikleri sözlerinin tutulması.

ESKİŞEHİR’DE EYLEM

Öte yandan, Eskişehir Köprübaşı’nda da bir araya gelen TOKİ mağdurları Ulus Anıtı’na yürüyüş düzenledi. “Çözüm yoksa oy yok”, “Mağdurlar burada sorumlular nerede?”, “Mağdurlar uyuma hakkına sahip çık” sloganları atarak yürüyen TOKİ mağdurlarına CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, DSP Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Garip Yıldırım, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Kasım Karakaş da destek verdi. Siyasilerin kendilerini görmezden geldiğini söyleyen Neslihan Aras, “Biz isimlerimizin ardına eklenen TOKİ mağdurları sıfatı ile aylardır derdimizi anlatmaya, haklarımızı savunmaya çalıştık. Gayet insani bir hak olan barınma hakkımızı kaybetmemek için çözümler aradık. Çünkü biliyoruz ki şartlar değişmediği sürece, elimizden alınan haklar bize geri verilmediği sürece yüzlercemiz bu evleri alamayacak ve 5 yıldır hayalini kurduğu evlerinden vazgeçmek zorunda kalacak. Tam da bu sebepten Eskişehir’de elimizden geldiğince her kapıyı çaldık, herkesten çözüm için adımlar bekledik. Ama gördük ki bu şehrin mevcut yöneticileri, yönetimine aday olan bazı isimler bizi yok saydı” dedi. Bundan sonraki süreçte eylemlerine Ankara’da devam edeceklerini belirten Aras, “Bizde bundan sonra Eskişehir’de mücadele yürütmenin ya da çözüm aramanın anlamı kalmadığını düşünüyoruz.

Biz en başından beri sadece bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz, hibe istemiyoruz diye anlattıkça beni seçin işinizi çözeyim sözlerine maruz kaldık, hakkımız olanı almak için oy vermek zorundaymışız gibi. Sesinizi çıkarmayın elinizdekileri de kaybedersiniz tehditlerine maruz kaldık, sanki suç işliyor ya da hakkımız olmayan bir şeyi istiyormuşuz gibi. Almazsanız almayın, evleri sırada alacak binlerce bekleyen var diye azarlandık, sanki ceplerinden bize ev hibe ediyorlarmış gibi. Dolayısıyla bizim artık burada söyleyecek sözlerimiz tükendi. Bu saatten sonra dernek olarak, tüm iller ve mağdurlarla birlikte çözümü Ankara’da aramaya, bu işin asıl muhatapları ile çözüm aramaya karar verdik. Bundan sonra sesimizi tüm mağdurlar olarak tek bir yerden daha güçlü olarak duyuracağız” diye konuştu.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...