Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

15-02-24-01-gun-page-0001-001.jpg

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI!

İstanbul Planlama Ajansı'nın "Kentsel Dönüşüm Vaat Analizi Raporu", TOKİ'nin İstanbul'da tamamladığı projelerin yüzde 80'ini üst ve orta sınıf konutlarının oluşturduğunu ortaya koydu. Ancak İstanbul'daki kentsel dönüşüm projelerinde verilen sözlerin tutulmaması ve kaynakların büyük bir kısmının lüks konut yapımına aktarılması eleştirildi. Rapora göre, Mehmet Özhaseki, Murat Kurum ve Erdoğan Bayraktar dönemlerinde milyonlarca binanın dönüştürüleceği vaadinin verildiği ancak 2002 yılından bu yana TOKİ'nin İstanbul'da 60 bin proje tamamladığı belirtildi. Ayrıca rapora göre, üst ve orta sınıf için hazırlanan konutlar tamamlanan projelerin yüzde 80’ini oluşturuyor.

Yetkililerin söylem analizlerine yer verilen raporda öne çıkan bulgular şu şekildedir: TOKİ’nin resmi verilerine göre 2002 yılından beri İstanbul’da toplam konut projesi sayısı 98 bin 846’dır. Bu projelerin 60 bin 632’si tamamlanmış, 38 bin 214’ü devam etmektedir. 14 bin 980 proje, kentsel dönüşüm amacı dışında üretilen üst segment konut olarak öne çıkmaktadır. Üst ve orta sınıf için hazırlanan konutlar tamamlanan projelerin yüzde 80’ini oluşturmaktadır. Geniş imkânlara sahip TOKİ İstanbul’da 2018-2023 yılları arasında ortalama 3 bin konut tamamlayabilmişti.

9 KAT TOKİ MAĞDURU VAR...

Rapora göre, 2019-2023 yılları arasında inşaatı başlamış ve devam eden proje sayısı 25 bin 490'dır. Ancak bunların yalnızca yüzde 10’u tamamlanmış, 2 bin 539 konut hak sahiplerine teslim edilmiştir. Bu durumda TOKİ'nin ürettiği her konut için ortalama olarak 9 katı kadar "TOKİ mağduru" ortaya çıkmıştır. TOKİ, bağlı iştirakleri eliyle kurduğu ortaklıklar ile birlikte kamu gücünün avantajından yararlanarak yüksek rantlı bölgelerde orta ve üst sınıfa konut üreten bir özel sektör aktörü gibi çalışmıştır. Ayrıca, 2000-2019 yılları arasında kamu arazilerinin imara açılması sonucu 130 yüksek rantlı proje ile yalnızca imtiyazlı şirketlerin faydalanabildiği 85 milyar dolarlık rant yaratılmıştır. Bu rant, İstanbul'u dört kere depreme hazırlayacak büyüklüktedir.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar