Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

01-01-24-01gun-page-0001-001.jpg

TOKİ MAĞDURLARINDAN EYLEM

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) 2019 yılında başlattığı ‘100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi’ kapsamında hak sahibi olan ve 4 yıldır evleri teslim edilmeyen vatandaşlar, peşinat ve taksitlere yapılan zamlar nedeniyle mağdur oldukları gerekçesiyle AKP İstanbul İl Başkanlığı önünde eylem yaptı.

Konut fiyatlarının 3-4 milyona, aylık taksitlerin ise ortalama 17 bin liraya çıktığını belirten vatandaşlar, bu ücretleri ödeyemeyeceklerini söyledi.

Projeye engelli oğlu adına girdiğini ifade eden Nevriye Coşar Tükenmez “2020 yılında kazandığımız, hakkımız olan TOKİ’nin mağduruyuz. Ben 33 yıldır bodrum katta, rögarlar içerisinde yaşıyorum. Ben yüzde 93 engelliyim, protezliyim. Şuanda sizin bize yaptığınız sadece bizi pes ettirip elimizdeki haklarımızı alıp Araplara, Suriyelilere satmaktır” dedi.

Polisin güvenlik önlemleri altında saat 14.00’de başlayan eyleme ellerinde dövizlerle katılan vatandaşlar projenin başlangıcında kendilerine 240 ay taksit ve 0.49 kredi oranı garantisi verildiğini ifade etti. Vatandaşlar, 180 aya indirilen taksit ücretlerinin memur maaşlarına endekslendiğinin altını çizdi. Dar gelirli aileler için başlanan bu projenin daire bedeli, taksit tutarı, peşinat miktarı itibarıyla piyasa normallerinin de üstünde olduğunu belirten vatandaşlar, mağduriyetlerinin giderilmesi için ödeme şartlarının 4 yıl önce söz verilen şekilde gerçekleşmesini talep etti. Arnavutköy projesine katılan Ayşe Bayramoğlu ise haklarının gasp edildiğini iddia ederek şunları söyledi: 2020 yılından sonra talihli olan kişilerin birçoğuna sabit taksit, 240 ay devlet bankaları tarafından kullandırıldı. Kazanılmış haklar geri alınıyor. Kazanılmış bir hak, benim devletimde hiç alınmadı bu tarihe kadar.

Biz bir ilkiz… Bizim hakkımız gasp ediliyor. Benle aynı yıl TOKİ’den ev alan arkadaşım geçen yıl 68 bin 500 lira yüzde 10 peşinat ile şu an 6 bin 850 taksitle benimle aynı eve sahip olacak. Temellerimiz bile ortada yok. Arnavutköy dört yıl oldu çıkalı, temeli yok ortada. Hiç kimse ilgilenmiyor. TOKİ’nin Maltepe’de yapacağı konutlardan hak sahibi olduğunu ifade eden Güldal Atalay; “Dört yıl önce bu projeye katıldık. Bu proje, özellikle dar gelirlilere diye, 6 bini geçmesin taksiti dediler. Biz de gir[1]dik. Bekledik, bir haber yok. Haber geldi, şimdi kat kurası çekildi. Bana Maltepe çıktı ama sevinemedik. 3.5 milyon, aylık 17-20 bin çıkıyor. Biz o kadar kazanmıyoruz. Zaten asgari ücretli insanlarız. Aylık ödemesi o zamanın parasıyla 900 lira olacaktı. Ev bize 210’a gelecekti yani. Şu an 3.5 milyon ama memur maaşıyla kaç olacak belli değil. Memur maaşı 6 ayda bir artacak, biz asgari ücretli insanlarız zaten” dedi. ANKA

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar