Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

GSS ve BAĞ-KUR prim borcu olanların ilaçları karşılanmıyor 

Bağ-Kur prim borcum olması nedeniyle doktorun yazdığı ilacı eczaneden ücretini tam ödeyerek alabiliyorum. Virüs nedeniyle zaten işlerimiz durdu. İş yerimizi kapatmak zorunda kaldık. Ekonomik olarak sıkıntı çektiğimiz bu dönemde bir de ilacı alamamak gerçekten çok zor. Sağlık hizmeti hastane tarafından prim borçlularına verilirken, ilaç neden verilmez anlamış değilim. Saygılar. 
Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağ-Kur'a prim borcu olanların ve bunların bakmakla yükümlü oldukları aileleri bireylerinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için 60 günden fazla prim borcu olmaması gerekmektedir. 
8 Ocak 2020 tarihli 2040 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile prim borcu olanların ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversite hastanelerinde sağlık hizmeti alabilmelerine olanak sağlanmıştır. Anacak prim borcu olan sigortalılar ve hak sahipleri tedavi hizmetini kesintisiz alsalar bile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tedavide kullanılacak ilaçları karşılamaması nedeniyle eczaneden hekimin reçete ettiği ilaçlarını alamamaktadırlar.
Sağlık hizmetini sağlayıp devamda ise tedavinin vazgeçilmezi olan ilacı karşılamamak sigortalıları zor düşürmekte, ilaçlarını alamamaları nedeniyle sağlıkları ciddi risk altına girmektedir. 
Koronavirüs pandemisi nedeniyle sosyal ve ekonomik yönden zor günler geçiren, işini kaybeden, özellikle günlük ve yevmiyeli işlerde çalışan ve prim borçlarını ödeyemeyen bu sigortalıların en azından pandemi sürecinde ilaçlarının SGK tarafından karşılanması gerekmektedir.
*
Sigorta girişiniz geç yapıldıysa şikâyet etme hakkınız vardır 
++++
Mehmet Bey, şu an çalıştığım iş yeri sigortamı işe girdikten 1 ay sonra giriş yaptı. İşten çıkma durumum var, şikâyet etme hakkım var mıdır? Ne yapmalıyım? Ozan Güz
Ozan Bey, elbette ki şikâyet etme hakkınız vardır. Size tavsiyem önce Sosyal Güvenlik Merkezine bizzat başvurarak veya 170 çağrı merkezi üzerinden veyahut E-devlet sistemi üzerinden ilk önce şikayetinizi yapmalısınız, iş müfettişleri tarafından iş yerinde yapılacak denetimler işinizi kolaylaştıracaktır. İşten fiili olarak çıkış yaptıktan sonra sigorta tespiti konusunda Sosyal Güvenlik Kurumunun yapabileceği bir durum olmayacaktır, iş mahkemesinde sigorta tespit davası açmanız gerekecektir. Dava yoluna gitmek süreci uzatacaktır. 
*
SGK hizmet dökümündeki düzeltmeler için müracaat etmelisiniz 
+++++++
Sigorta hizmetlerimde soyadım bazı dönemlerde yanlış yazılmış, bu bana ileride herhangi bir sorun teşkil eder mi? Gülçin Sakarya
Emekli olacağınız zaman emeklilik işlemlerini bu durum uzatabilmektedir. Onun için bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezine bu durumu belirten ve düzeltilmesini talep ettiğiniz bir dilekçeyle başvuruda bulunmalısınız. 
*
Bakanlığa dilekçe ile başvurabilirsiniz 
+++++++++
Hayırlı işler diliyorum öncelikle. Sitemizde aylarca sigortasız çalıştırılan 4 kişiyi kuruma dilekçe ile bildirdik. 2019 yılının mayıs ayında denetmene verilmiş, denetmen ise 2020 yılının ocak ayında incelemeye başladım diyor ve elimde milyonlarca şikâyet var diyor. Bu denetmenlerin işinin bir standardı yok mu? Bu denetmeni nereye bildirmeliyim?
Sitenizde sigortasız çalıştırılanları bildirmekle birlikte çok önemli bir davranış sergilemişsiniz, öncelikle sizi tebrik ediyorum. Denetmenin milyonlarca önünde bekleyen dosya olduğunu zannetmiyorum. Binlerce olması mümkündür fakat milyonlar ifadesi biraz abartılı olmuş. İş yükünün fazla olması ve yeterli personelin az olmasından dolayı ne yazık ki süreç böyle uzayabiliyor. Durumu açıklayan net bir dilekçe ile Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bildirmenizi tavsiye ederim. Cimer sistemi üzerinden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına da gönderebilirsiniz.  
*
Çalışmaya devam eden işçinin yıllık izni paraya dönüştürülemez 
+++++++
İş yerinde 1 sene 4 aydır çalışıyorum. Yıllık izin hakkım kaç gündür. İşverenim yıllık izin yerine ücretini ödemek istiyor, fakat ben çok yoruldum işimiz çok ağır, dinlenmek istiyorum. Ücretini kabul etmeme hakkım var mıdır? Aziz 
Yıllık izin hakkınız 14 gündür. İş akdi devam eden işçilerin yıllık izin hakları paraya dönüştürülemez. İşvereniniz yıllık izinizi kullandırmak mecburiyetindedir. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları