Görme engelli bireylerin çektiği fotoğraflar sergilendi

Görme engelli bireylerin çektiği fotoğraflar sergilendi
Görme engelli bireylerin, yardımcı teknolojilerin desteklediği fotoğraflarla hazırladığı sergi, "Ve Duyular Zahir Olur" adıyla Nilüfer Belediyesi Pancar Deposu'nda sanatseverlerle buluşuyor.

Sergi, izleyicilere sesli betimleme imkanı sunarak, ziyaretçilerinden yoğun ilgi görüyor. Kültürakt Erişim Topluluğu tarafından yürütülen "Ve Duyular Zahir Olur" projesi, engelli bireylerin sanat alanında üretim yapmalarını teşvik etmek amacıyla hayata geçirildi. Proje, Nilüfer Belediyesi iş birliğiyle, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteği ve Nilüfer Kent Konseyi Vizör Fotoğrafçılık Grubu'nun kolaylaştırıcılığıyla gerçekleştirildi. Görme engelli bireyler, 3 haftalık bir fotoğraf atölyesine katıldıktan sonra, Mudanya-Tirilye'ye düzenlenen bir fotoğraf gezisine katıldılar. Yapay zekâ destekli teknolojiler kullanarak Tirilye'yi kendi bakış açılarıyla fotoğraflayan katılımcılar, bu özel anları Nilüfer Belediyesi Pancar Deposu'nda düzenlenen sergide sergilediler. Sergi, her fotoğrafın altında bulunan karekodlar aracılığıyla ziyaretçilere sesli betimleme ve metinlere erişme olanağı sağlıyor.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayı Şadi Özdemir'in de katıldığı serginin açılışında konuşan Erdem, "Bu harika çalışmayı görmek beni duygulandırdı. İnanılmaz güzel ve anlamlı bir sergi. Engelli bireylerin toplumda daha fazla yer alması önemlidir" dedi. Özdemir ise Nilüfer Belediyesi'nin insanların üretken olmaları konusunda öncü olduğunu vurgulayarak, "Bu sergi çok anlamlı ve güzel. Emeği geçenleri kutluyorum" şeklinde konuştu. Sergiyi gezen engelli bireyler ise sanat alanında daha fazla üretim yapma isteklerini dile getirdiler.

Sergi, kişinin duyularıyla olan etkileşimini vurgulayarak, sanatın sadece görme duyusuna değil, tüm duyulara hitap ettiğini gösteriyor. Ziyaretçilere, kendi duyularını kullanarak sanatı daha derinden hissetme şansı veriyor.

Toplam 20 özgün fotoğrafın yer aldığı "Ve Duyular Zahir Olur" sergisi, 30 Mart tarihine kadar Nilüfer Belediyesi Pancar Deposu'nda ziyaret edilebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar