Gilaburu nedir, gilaburunun faydaları nelerdir?

Gilaburu nedir, gilaburunun faydaları nelerdir?
Viburnum opulus (L.) Caprifoliaceae ailesinden bir bitki olan gilaburu, Türkiye'de özellikle Kayseri Bünyan ile özdeşleşmiştir. Başta öbrek taşına iyi gelen gilaburunun sağlığa oldukça faydası vardır. Bu faydaları sizler için derledik.

GİLABURUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Alternatif tıpta çeşitli amaçlarla kullanılan gilaburunun kramplardan kaynaklı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğu iddia ediliyor ve bazı yeni araştırmalar böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bazı araştırmalar meyve özlerinin ağrıya iyi geldiğini, kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. Ancak bu iddiayı destekleyecek henüz çok az bilimsel çalışma var.

Sağlık sitesi Healthline ise, bazı insanların adet öncesi sendrom semptomlarını azaltmak için kullandığını belirtiyor.

Gilaburu böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir. Bu iddiaya gerekçe olaraksa sitrat bakımından yüksek olması gösteriliyor.

Gilaburunun vücuttaki hücresel hasarı önlemeye dönek antioksidanlar içerdiğine inanılıyor.

Gilaburu uykusuzluk ve kaygıyı tedaviye karşı alternatif tıpta kullanılıyor. Ancak bu konuda henüz yeterli araştırma yok.

Bünyan kaymakamlığının internet sitesinde Gilaburu'nun faydaları için şu bilgiler yer almaktadır:

Gilaburu suyunun dünyanın birçok bölgesinde antiinflamatuar, antispazmodik, sedatif, diüretik ve antialerjik etkileri nedeniyle kullanıldığı bilinir.

Yapılan bazı çalışmalara göre hastalıklara, yaşlanma belirtilerine karşı antioksidan etkinliğe sahip.

Geleneksel olarak böbrek taşı oluşumunu engellediği, ayrıca yüksek tansiyon, nefes darlığı, sindirim problemleri ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır. C vitamini içeriği yüksektir.

Gilaburunun Zararları Nelerdir?

Çiğ gilaburu yemek, çok miktarda tüketildiğinde sindirim rahatsızlığına yol açabilir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketilmeli, hiçbir zaman aşırıya kaçılmamalıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar