Gıda enflasyonu dünyada gerilerken Türkiye'de yükseldi

Gıda enflasyonu dünyada gerilerken Türkiye'de yükseldi
Türkiye'de yaşanan gıda enflasyonunun boyutu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verileriyle bir kez daha ortaya çıktı. Örgüt tarafından açıklanan son verilere göre, dünya genelindeki gıda enflasyonu nisan ayında azalırken, TUİK tarafından yapılan son açıklamada gıda enflasyonunun 70,33 seviyesinden yüzde 89,1’e çıktığı belirtildi.

DÜNYADA GÜNDEM OLDUK: RAKAMLARI GÖRENLER İNANAMADI!

Türkiye''de yaşanan hayat pahalılığı ve el yakan pazar fiyatları dünya ölçeğinde de dikkat çekiyor. Pandemi ve Rusya - Ukrayna arasındaki kriz sonrası yükselişe geçen yiyecek-içecek fiyatları, dünyanın pek çok ülkesinde geri çekilmeye başladı. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü''nün (FAO) açıkladığı verilere göre, nisanda küresel gıda enflasyonu yüzde 33,94’ten 29,81’e çekildi.

TÜRKİYE MAKASI AÇIYOR

Dünya genelinde gerileyen gıda fiyatları ise Türkiye''de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle dünyadan bağımsız olarak yükselmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göreyse Türkiye’de gıda enflasyonu geçen ay 70,33 seviyesinden yüzde 89,1’e çıktı.

Türkiye’yle dünya arasındaki 59 puanlık makas açıklığı aynı zamanda bir rekor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl eylülde itibaren Merkez Bankası’nı faiz indirimlerine zorlaması sonrası enflasyon hızlı bir yükselişe geçmiş ve TL yüzde 45’ten fazla değer kaybetmişti.

Söz konusu süreçte hızla artan üretici ve nakliye maliyetleri nedeniyle de aralıktan itibaren gıda fiyatlarında sert bir zam dalgası çıkmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar