Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Gençlerin engelli maratonu devam ediyor

Ülke olarak gündemsiz kalmıyoruz. Kendimi bildim bileli, televizyonu her açtığımda haber programlarında üzerine ülke vatandaşını ilgilendiren bir konu, olay ya da gelişmeye rastlardım. Olumlu veya olumsuz fark etmeksizin gündemsiz kalmamaya devam ediyoruz. Bu durum bizi mental olarak yıpratıyor, yoruyor ve kimi zamanda üzüyor.

Duraksamayan gündemimiz son dönemde oldukça yoğun. Salgın, yangın, müsilaj, deprem, göçmenler derken hiç fark etmeden 2021'nin son çeyreğine geldik. Yine herhangi bir gazete, internet sitesi ya da televizyon kanalını açtığınızda gündemi meşgul eden bir konumuz daha var. O da yurt sorunu.

1,5 yıl eğitim sezonu boyunca öğrenciler eğitimlerini evlerinden online olarak sürdürdü. Bir kısım bu süreçte mezun oldu. Sürecin normal işleyişi sonucunda 12. sınıf öğrencileri girdikleri sınavlar sonrasında üniversite öğrencisi olmaya hak kazandı. Ülkenin dört bir yanında sınavı kazanan gençler geleceklerindeki bir sonraki adımı atabilmek için yeni ufuklara yelken açtı.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde üniversite kazanan öğrencileri bu sefer tahmin ettiklerinden daha zorlu bir süreç bekliyordu. Normal zamanlarda da yurda ya da yeni bir eve yerleşme süreci sancılı geçebilir. Ama 2021'de yaşanan çoğu olumsuz olayda olduğu gibi bu yerleşme yolculuğu bu yıl daha da büyük zorluklarla bezeli.

Öğrenciler yerleşecek yurt kiralayacak ev bulamıyor. Kovid-19 salgını sürecinde istedikleri gibi evlerini kiralayamayan ev sahipleri eğitimde yüz yüze döneme geçilmesini fırsat bildi. Normal şartlarda 1000-1500 lira olan ev kiralarını 4000 lira seviyelerine kadar çıkardılar. Bu trajikomik rakamlar karşısında öğrenciler açıkta kaldı. İleride ülkenin yarınları olacak gençleri daha fazla para kazanmak için zor durumlara düşürmek ne kadar sağlıklı bir düşünce orası çok ayrı bir tartışma konusu.

Yaşanan bu sorununun bir diğer yüzünde yetersiz yurt sayısı. Ülke genelinde 3. 8 milyon üniversite öğrencisi bulunuyor. Peki bu öğrencilerin barınmaları için inşa edilen KYK yurtların toplam kapasitesi ne kadar dersiniz. Yaklaşık 4 milyon öğrenci için ayrılan yatak sayısı sadece 700 bin. Her 5 üniversite öğrencisinden sadece 1 tanesi kendine KYK yurdu bulabiliyor. Geri kalan milyonlar ise uçuk rakamlar sunan özel yurtlar ve ev sahiplerinin yanına terk edildi.

Üstüne üstlük bu skandal olaya haklı tepkilerini dile getiren öğrenciler polis ve bir kesim siyasetçinin tepkisine maruz kaldı. Medenice tepkilerini pankartlara yazan, dikkat çekmek için kaldırımlarda yatan öğrencilere hak etmedikleri sözler sarf edildi. Bazı siyasilerden 'Yurt sayıları yeterli' demeçleri duyuldu hiç rakamlara ve sokaklara bakılmadan.

Ülkedeki çoğu sorunda olduğu gibi bununda çözümü gayet basit. Kira fiyatlarına düzenleme getirilmeli. Kısa vadede belediyelerin boş ve kullanmadıkları binalar yurtlara dönüştürülmeli. Sonrası için ise yeni ve modern yurtlar inşa edilmeli. İçinde bulundukları ekonomik, sosyal ve toplumsal sorunlarla zar zor mücadele edebilen gençlerin kafalarını barınma gibi temel ve artık basit sorunlarla meşgul etmemeliyiz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları