Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Gelişen sektör, artan çeşitlilik

Günümüzde en hızlı büyüyen sektörlerin içinde hiç şüphesiz ki oyun sektörü geliyor. Sadece al, oyna ve bitirin ötesine geçti oyun sektörü. Birçok yan sektör oluşturdu ve giderek büyüdü. Bazıları film, dizi ve reklamlara konu oldu. Örneğin The Last of us senaryosuyla insanı ekrana bağlayan bir oyunun dizisi çekiliyor. Oyun sektörünün para hacmi giderek büyüdüğü için sektöre katılımda son dönemde oldukça arttı. Bağımsız indie oyunlar piyasada oldukça fazla yer bulmaya başladı. Hades, Limbo, Hotline Miami ve Stardew Valley bu indie oyunlara güzel örnekler olacaktır.

Her sektörde olduğu gibi oyun sektöründe de kategoriler var. Farklı zevklere hitap eden bambaşka kapılara açılan kategoriler. Kabaca 9-10 tane kategori sayabiliriz. İlki özellikle Türkiye'de büyük bir kitlesi olan FPS. FPS birincil kişinin gözünden oynadığınız geneli silahlı oyunlara verilen oyunların mensup olduğu kategoriye verilen isim. Örnek olarak Doom, call of Duty ve Battlefield verebiliz. Bu tür doğası gereği rekabet hissi yüksek inşaların ilgisini çekmekte.

İkinci kategori ise TPS. TPS ise üçüncü bir göz tarafından karakterimizi bütünen gördüğümüz oyun janrasına verilen isim. Genellikle geniş haritalar barındıran görev ve hikaye öğelerinin yüksek olduğu bir tür TPS. Örenek olarak God of War, Assasins's Creed serisi ve GTA serisini verebiliriz.

Diğer bir oyun kategorisi benimde favori oyunlarımın yer aldığı RPG. Kısaca rol yapma oyunları olarak açıklanan bu tür oldukça detay içeriyor. Kendi oluşturduğumuz karakterleri oyunun bize sunduğu dünya içerisinde istediğimiz gibi kontrol edebiliyoruz. Hikayeye kendi seçimlerimizin etkileri neticesinde yön verdiğimiz bu türe örnek olarak Skyrim, Dark souls ve Witcher serilerini verebiliriz.

MMORPG'ler yani 'Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma Oyunları' herhalde oyunlar içerisinde en çok vakit harcanan türdür. Binlerce kişi ile birlikte bir dünyada görevden göreve koşulan bu türü oynayanlar genellikle bu oyunlarda binlerce saat harcarlar. Bu türün Türkiye'de en tanınmış oyunları Metin2, Knight Online'dır.

Gelelim MOBA'lara. Bu tür herhalde son 5-6 senenin en popüler 2 oyunundan biridir. Türkiye'de büyük bir oyuncu kitlesi bulunan bu oyunlarda genellikle beşerli iki takımın bir arenada mücadele ediyor. Takım oyununun önemli olduğu bu türe örnek olarak League of Legends ve Dota2'yi örnek verebiliriz.

Her yıl yeni oyun çıkarmalarıyla ün yapmış bir oyun türü de var bu kategori içinde. Spor oyunları. Bu türde 2 büyük demirbaş var. Birisi futbol temalı Fifa diğeri ise basketbol temalı NBA2k. Çok kişi tarafından oynanan bu tür son zamanda bocalama yaşıyor. Rakipleri olamayan bu iki oyun rehavetin etkisiyle beraber özensiz, hatalı ve bir önceki versiyonun adeta kopyası olan oyunlar piyasaya sunuyor. Kullanıcılarını pek dinleme huyu olmayan bu iki firma her ne kadar kötü politikalar izlese de her yıl kazançlarını katlamaya devam ediyor.

Evet şuana kadar saydıklarım özellikle Türkiye'de popüler olan oyun türleriydi. Bu oyun kategorilerine RTS, TBS, Adventure ve Simülasyon gibi eklemeler yapabiliriz.

Ek olarak son zamanda hızla sayıları artan Souls Like oyunları piyasada önemli bir yer alıyor. Demon Souls ile başlayan bu tür Dark Souls ile pik yapmıştı. Günümüzde ise bir çok oyuna esin oldu bu tür. Özellikle zorlukları ve temaları ile insanın içine işleyen bu tür 2022'de Elden Ring ile yeni bir üst seviyeye ulaşacak gibi gözüküyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları