Gebelik şekeri bebekte tansiyon riskini artırıyor

Gebelik şekeri bebekte tansiyon riskini artırıyor

Yaklaşık her 10 hamile kadından 1'ine 'gebelik şekeri' teşhisi konduğunu belirten Uzman Dr. Esra Tutal, "Gebelik şekeri, anne adayında yüksek tansiyon riskini artırır ve bebekte yenidoğan döneminde hipoglisemi (düşük kan şekeri) ve sarılığı tetikleyebilir" dedi.

Uzman Dr. Esra Tutal, gebelikte şeker hastalığına dair açıklamalarda bulundu. Dr. Tutal, "Gebelik şekeri, hamilelik sırasında tespit edilen kan şekeri yüksekliğidir. Bu durum, annede yüksek tansiyon riskini artırır ve bebekte yenidoğan hipoglisemisi ve sarılığına yol açabilir. Şeker hastalığı riskini artıran faktörler arasında ailede şeker hastalığı öyküsü, hamilelik öncesi fazla kilo, 4,5 kilogramdan daha ağır bebek doğurmuş olmak, geçmişte erken doğum yapmış olmak, gebelik öncesi gizli şeker hastalığı, 25 yaş üstünde hamile kalmak ve polikistik over sendromu bulunmaktadır" diye konuştu.

"TEŞHİS SÜRECİ"

Hiçbir risk faktörü olmaksızın da gebelik şekerinin gelişebileceğini vurgulayan Dr. Tutal, "Genellikle gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında gebelik şekeri teşhisi konulur. Daha önce gebelik şekeri geçirdiyseniz veya doktorunuz risk altında olduğunuzu düşünüyorsa, 13. haftadan önce de testler yapılabilir. Gebelik şekeri taraması, oral glukoz tolerans testi (şeker yükleme testi olarak bilinir) ile yapılır. 50 gram glukozlu içecek içildikten 30 dakika sonra alınan kan düzeyi kontrol edilir. Eğer test sonucu anormal ise 100 gram glukoz ile yeniden test yapılır" şeklinde konuştu.

“GEBELİK ŞEKERİNİ BİLMEMEK DAHA RİSKLİ”

Şeker yükleme testinin zararlı olmadığını belirten Dr. Tutal, "Test sırasında alınan şeker miktarı, bir bardak şekerli içecek, birkaç dilim tatlı veya bir tabak pirinç pilavındaki şeker miktarına denktir. Asıl riskli olan durum, annede gebelik şekeri olması ve bunun bilinmemesi. Anne kanındaki yüksek şeker, bebeğe geçerek aşırı insülin üretimine ve bu da bebeğin aşırı büyümesine neden olur. Aşırı büyük bebeklerin doğum sırasında travma yaşama riski artar.

Annenin yüksek kan şekeri, erken doğumu tetikleyebileceği gibi, bebeğin aşırı büyük olması da erken doğum kararı alınmasına neden olabilir. Gebelik şekeri olan annelerin bebeklerinde, doğum erken olmasa bile, akciğer gelişimi yetersiz olabilir ve bebek doğduğunda nefes almakta zorlanabilir. Kan şekeri kontrolsüz olan annelerden doğan bebeklerde doğum sonrası kan şekeri düşebilir. Ciddi düşüşler bebeğin havale geçirmesine yol açabilir ve acilen kan şekerinin yükseltilmesi gerekir. Gebelik şekeri olan annelerden doğan bebeklerde, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde obezite ve tip 2 diyabet riskinin arttığı görülmüştür" dedi.