Gebelik hesaplama... Hamilelik haftası hesaplama | Hafta hafta gebelik gelişimi

Gebelik hesaplama... Hamilelik haftası hesaplama | Hafta hafta gebelik gelişimi
Gebelik haftanızı ve bebeğinizin gelişiminin hafta hafta öğrenmek istiyorsunuz, yanıtın haberimizde... Gelin gebelik ve bebek gelişimi hakkında hafta hafta bilgilendireceğimiz yazıya geçelim.


Kaç haftalık hamile olduğunuzu merak ediyorsanız altta yer alan tarih hesaplama alanına son adet tarihinizi girerek hızlıca gebelik hesaplama işleminizi tamamlayabilirsiniz. Hamilelik hesaplama işleminizi tamamladıktan aynı zamanda bebeğinizin ne zaman doğacağını da tahmini olarak öğrenebilirsiniz. Gebelik haftanızı öğrendikten sonra hemen altta yer alan alandan hafta seçimi yaparak hafta hafta gebelik ve bebek gelişimi hakkında bilgi alabilirsiniz.

1. hafta gebelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Hamileliğin birinci haftası aslında teknik olarak henüz hamile olmadığınız bir dönemdir. Bu hafta yumurtanın bırakıldığı ve kendini dölleyeceği sperm hücresini beklediği haftadır. Döllenme önünüzdeki 14 gün içerisinde gerçekleşecektir.

2. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Geçtiğimiz hafta östrojen ve progesteron hormonunun salgılanmasındaki artış ile rahminizde bir dizi değişiklik meydana geldi. Kan damarları açısından zengin bir durumdan döllenmiş bir yumurtanın tutunabileceği ve yaşayabileceği bir hale büründü. Bu arada yumurtalıklardaki yumurta hücreleri folikül adı verilen sıvı dolu keselerin içerisinde olgunlaşmaktadır. Bu haftanın başında ( Genellikle 28 günlük periyodun 14. gününe denk gelir) bir yumurtanız olgunlaşacak ve yumurtlama ( ovulasyon ) gerçekleşecektir. Ovulasyon, folikülünden kurtulan yumurta hücresinin fallop tüplerine doğru yol almasıdır.

3. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Yüzlerce hücreden ibaret olan fetüs çılgın gibi bölünmeye ve büyümeye devam ediyor. Blastosit adı verilen bu hücre topu rahim duvarına tutunduğunda, plasentaya dönüşen kısım, hamilelik hormonu olan hCG’nin salgılanması emrini verir ve bu sayede yumurta üretimi bir süreliğine durdurulur. Ayrıca östrojen ve progesteron hormonunun salgılanması da tetiklenir. Bu sayede rahim duvarının dökülmesi ve minik yolcunun bırakılması önlenmiş olur. HCG, gebelik testinin pozitif çıkmasını sağlayan hormondur.

4. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bu hafta embriyonik gelişimin başladığı ve 10 hafta daha süreceği başlangıç evresidir. Bu dönem içerisinde bebeğinizin organları oluşmaya ve hatta bazıları işlev görmeye başlayacaktır. Yani bu haftalar, en hassas olduğu ve gelişimini sekteye uğratabilecek her türlü olumsuzluktan sakınılması gerektiği dönemdir.

5. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Susam boyutuna ulaşan fetüs tüm hızıyla büyümeye devam ediyor. İşte beşinci haftada sizi ve bebeğinizi bekleyenler…

6. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğinizin bu hafta burnu, ağzı ve kulakları gelişiyor. Rahminizin görüntüsüne bakma şansınız olursa bu hafta kocaman bir kafa ve iki büyük karanlık nokta görebilirsiniz. Bu noktalar bebeğinizin gözleri ve burun deliklerinin oluşacağı bölgelerdir. Kafanın yan taraflarında ufak noktalar kulak şeklini alacaktır. Kolları ve bacakları ise henüz minik çıkıntılar halindedir.

7. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
7. haftada bebeğin elleri ve ayakları oluşum evresindedir. Henüz ufak paletlere benzese de ileriki haftalarda parmakları da oluşacaktır. Kuyruksokumu bölümü ufak bir kuyruk şeklinde durmaktadır. Birkaç hafta içerisinde bu kuyruk görünümünden kurtulacaktır. Aslına bakılırsa bebeğinizin vücudunda küçülen tek şey o olacaktır. Şuan bir böğürtlen boyutlarında olan bebeğiniz, 6. haftadaki halinin 2 katına ulaştı.

8. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğinizin göz kapakları gözlerini kapatmaya başlarken, gelişmekte olan ciğerlerine giden soluk borusu da genişlemektedir. Bebeğinizin kuyruğu hemen hemen kaybolmuş durumdadır. Henüz cinsel organları belli olmadığından cinsiyetini öğrenmeniz pek mümkün değildir. Fakat siz hissetmeseniz dahi minik mucize hareket etmeye ve yön değiştirmeye başlamıştır.

9. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Gittikçe insan görüntüsü kazanan bebeğinizin iç organları da hızla gelişimine devam ediyor. Kalbindeki 4 odacık tamamlandı ve minik dişleri de oluşmaya başladı. Bebeğiniz artık tamamen kuyruksuz bir görünüme sahip. Kasları ve sinirleri de gittikçe gelişen bebeğin dış cinsel organları oluşma evresinde olsa da birkaç hafta daha görmek mümkün olmayacak. Gözleri tamamen oluşan bebeğin göz kapakları 27 haftalık olana kadar açılmayacak. Ağzı, burnu ve kulakları birbirinden daha ayrı yerlerde olan bebeğin yüzü de belirgin bir hal almaya başladı.

10. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Gelişiminin çok önemli bir kısmını tamamlamış olan bebeğinizin bundan sonra dokuları ve organları hızlı bir şekilde oluşacak. Böbrek, bağırsak, beyin ve karaciğer gibi hayati organları fonksiyonlarını yerine getirmeye başladı. Bu organların gelişimi hamileliğin sonuna kadar devam edecektir.

11. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
2,5-3 santimetre uzunluğuna ve incir büyüklüğüne ulaşan bebeğiniz, gelişimini tamamlamak üzere. İşte bebeğinizin bu haftaki gelişimi ve hamileliğinizde dikkat etmeniz gereken noktalar!

12. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Yeşil misket limonu boyutlarına ulaşan minik mucizenin bu hafta refleksleri gelişiyor. Parmakları kısa süre içinde açılacak ve emme refleksi gelişecek. Kendi karnınıza bastırdığınızda siz hissetmeseniz bile bebeğinizin göbeği kımıldayacak. Çok hızlı büyüyen bağırsakları göbek kordonuna doğru uzanacak. Ayrıca böbrekleri idrarı, idrar kesesine iletecek.

13. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Hâlâ ince olan derisinden bebeğinizin damarları ve organları görünebiliyor. Bu sırada hala büyük olan kafası vücuduyla orantılı olarak büyümeye devam ediyor. Eğer bebeğiniz kız ise yumurtalıklarında an itibariyle 2 milyon yumurta hücresi bulunuyor. Bebeğiniz bir karides boyutunda ve 7.5 cm. uzunluğunda.

14. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bu haftanın en büyük gelişmeleri şöyle: Bebeğiniz gözlerini kısarak bakabiliyor, kaşlarını çatabiliyor, yüzünü buruşturabiliyor ve parmağını emiyor! Beyin dürtülerinin gelişmesi sayesinde bir ifadeden başka bir ifadeye geçebiliyor. Eliyle bir şeyleri kavrayabilen bebeğinizin parmağını emen görüntüsünü ultrason sayesinde görmeniz mümkün.

15. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bu aralar üst solunum yolu ve burnu aracılığıyla amniyotik sıvıyı ciğerlerinden dışarıya atmakla meşgul olan bebeğinizin bu sayede akciğerleri de gelişmeye devam ediyor. Göz kapakları hala kapalı olsa da minik mucize ışığı fark edebiliyor. Örneğin karnınıza doğru kuvvetli bir ışık tutarsanız hareket edecek ve korunmaya çalışacaktır. Henüz tat duyuları gelişmeyen bebeğinizin tat alma dokuları oluşum evresinde. Bu hafta gideceğiniz doktor kontrolünde ultrasonda bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Ancak elbette kendini saklayabileceği ihtimalini de aklınızda bulundurun.

16. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğiniz bir avokado boyutlarında. Bacakları gelişmekte ve başı yavaş yavaş dik durmaya başlamaktadır. Kulakları olması gereken yere çok yakın bir konumdadır. Ayak tırnaklarının bile çıkmaya başladığı bu evrede kalbi de gelişimini sürdürmektedir.

17. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Göbek bağının kalınlaşması ve kuvvetlenmesi ile bebeğiniz gelişimine hızla devam ediyor. Bir turp boyutlara ulaşan bebeğinizin ağırlığı ve boyu da hızlı gelişiyor. Eklemlerini hareket ettirebilen ufaklığın ter bezleri de gelişimine başlıyor.

18. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğiniz bu haftalarda kollarını ve bacaklarını çok sık bir şekilde hareket ettiriyor. Birkaç hafta içerisinde siz de onun hareketlerini fark edebileceksiniz. Bedenini saran cildi hala ince olduğu için kan damarları rahatlıkla görülebiliyor. Bebeğinizin kulakları olmaları gereken yerde duruyorlar. Bebeğinizin sinirlerini koruyacak ve oluşumu doğduktan 1 yıl sonra tamamlanacak olan miyelin kılıf oluşumu bu haftalarda başlıyor. Eğer bebeğiniz kız ise rahmi ve fallop tüplerinin yerli yerinde durduğunu söyleyebiliriz. Bebeğiniz erkek ise genital organları görülebilir. Ancak minik mucize saklamayı da tercih edebilir.

19. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğinizin beyninde koklama, tat alma, duyma, görme ve dokunma duyularının yer aldığı alanlar gelişmeye başlıyor. Bazı araştırmalar bebeğin bu dönemden itibaren dışarıdaki sesleri duyabileceğini gösteriyor. Bebeğinize kitaplar okuyabilir, onunla konuşabilir ve müzik dinletebilirsiniz.

20. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
20. hafta yolu yarıladığınızın işaretidir. Bebeğinizin doğumu için bu kadar daha beklemeniz gerekecek. Bir muz boyutlarına ulaşan minik mucizenin sindirim sistemi de hızla gelişiyor. Sürekli beslenen ve yutkunan bebeğinizin vücudu için bu iyi bir pratik. Bebeğinizin bağırsaklarında meconium adı verilen siyah, yapışkan bir madde birikiyor. Bu madde, bebeğinizin ilk dışkısıyla atılacaktır. Bazı bebeklerde ise bu madde rahme atılır veya doğum sırasında da bırakılabilir. İkiz bebekler bu ahftalarda tam olarak ying ve yang konumunda bulunur. Ultrason görüntülerinden bebeğin duruşunu görebilirsiniz.
 

21. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Yolun yarısını atlattınız. Üstünden bir hafta daha geçti bile! Boyutları hemen hemen bir havuç uzunluğunda olan bebeğiniz bir dövüş ustası gibi karnınızın içinde hareket ediyor. Dönerken yaptığı hareketler bu aralarda tekmelere ve yumruklara dönüşüyor. Bebeğinizin hareketlerini siz de anlamaya başlıyorsunuz. Yavaş yavaş ne yaptığını hissediyor ve onunla aranızdaki bağı güçlendiriyorsunuz. Bebeğinizin kaşları ve göz kapakları oluşmuş durumda. Eğer bebeğinizin cinsiyeti kızsa dış genital organının da oluşmaya başladığı söylenebilir.

22. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Minyatür insan görünümünde olan bebeğinizin dudakları, göz kapakları ve kaşları birbirinden ayrılarak olmaları gereken yere doğru yol alıyor. Diş etlerinin altında oluşan minik kökler de bebeğinizin çıkacak dişlerinin temelini atıyor. Gözleri oluşmuş olsa da henüz renk veren madde iris gelişimini tamamlamadı.

23. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Müziğin sesini açın ve hafif hareketlerle dans etmeye başlayın. Bebeğinizin gelişen hareket algılama duyusu sayesinde sizin ritmik hareketler yaptığınızı fark edecektir. İri bir mango büyüklüğündeki bebeğinizin akciğerlerindeki kan damarları gelişimini sürdürüyor. Bebeğinizin nefes almak için hazırlanıyor. Gittikçe keskinleşen duyma algısı sayesinde dış dünyadaki sesleri duyabiliyor. Örneğin, köpek havlaması veya elektrik süpürgesi gibi yüksek sesleri tanımaya başlıyor. Bebeğiniz doğduktan sonra muhtemelen bu seslere alışmış olacak ve aşırı tepki vermeyecektir.

24. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bir mısır başağı büyüklüğündeki bebeğiniz normal bir insan görünümüne kavuşuyor. Düzenli olarak uzuyor ve kilo alıyor. Beyni en hızlı büyüyen organları arasında ilk sıralarda. Akciğerlerinde bronşları gelişiyor ve solunum ağacı tamamlanıyor. Cildi hala oldukça ince ve transparan. Ancak kısa süre içerisinde o da kalınlaşmaya ve değişmeye başlayacak.

25. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Orta boy bir şalgam büyüklüğündeki bebeğinizin yağ dokusu da oluşuyor. Yağ dokusunun oluşmasıyla cildinin altı doluyor ve kırışıklıklar da yavaş yavaş azalıyor. Bedenindeki tüylenme de devam ediyor.

26. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğiniz hızla gelişimine devam ediyor. Kulaklarındaki sinirler birkaç hafta öncesinden daha hassas algılıyor. Bu haftalarda sizin ve etrafınızdakilerin sesini rahatlıkla duyabilir. Akciğerlerinin gelişiminde ihtiyacı olan amniyotik sıvıdan nefes alıp verirken ufak miktarda içine çekiyor. Bu nefes alışveriş hareketleri sayesinde doğumda alacağı ilk nefes için de egzersiz yapmış oluyor. İri boy bir salatalık ölçülerindeki ufaklığın cinsel organları da gelişiyor. Eğer bebeğiniz erkekse testisleri erbezi torbasının içerisine doğru hareket ediyor.

27. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Karnabahar büyüklüğüne ulaşan bebeğiniz hızla büyüyor. Düzenli aralıklarla uyuyor ve uyanıyor. Gözlerini sık sık açıp kapıyor, parmağını emiyor ve bolca hareket ediyor. Beyin dokusundaki gelişme sayesinde beyni daha aktif bir hal alıyor. Henüz tam olarak gelişmemiş akciğerleriyle erken bir doğum söz konusu olursa tıbbi yardıma ihtiyaç duyulacaktır. Bebeğinizi hıçkırık tutuyor olabilir. Bu hareketlerini belli belirsiz hissedebilirsiniz.

28. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Büyük boy bir marul büyüklüğündeki bebeğinizin boyu da 35-37 cm civarındadır. Elbette her bebeğin boy ve kilosu değişiklik gösterse gelişimini hızla sürdürmektedir. Gözlerini kırpabilen bebeğinizin görme duyusu da gittikçe gelişmektedir. Güçlü ışık söz konusu olduğunu bunu algılayabilir. Dışarıdaki dünya için hazırlanmasına devam eden bir diğer bölüm ise beynidir. Beyninde milyarlarca sinir hücresi oluşmaktadır.

29. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bu hafta bebeğinizin akciğerleri ve kasları gelişimini sürdürüyor. Beyni büyümeye devam ettiği için doğru orantılı olarak kafatası da genişliyor. Bebeğinizin gerekli vitamin ve mineralleri alabilmesi için bol miktarda protein, C vitamini, folik asit ve demir almanız gerekiyor. Bebeğiniz vücudunuzdaki kalsiyumu adeta emdiği için bol bol süt içmeye ve kalsiyum içeren süt ürünlerini tüketmeye özen gösterin. Bu son 3 aylık dönemde bebeğinizin gelişen kemikleri için her gün 250 mg kalsiyum gerekli olacaktır. Doktorunuza danışarak ve besinlerin kalsiyum değerlerini takip ederek, bu ihtiyacı karşılamaya özen gösterin.

30. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Tepeden tırnağa 40 cm civarında olan bebeğiniz iri boy bir lahana büyüklüğünde. Etrafında bulunan ufak bir parça amniyotik sıvı gittikçe hacim kaybediyor. Bebeğiniz geliştikçe de büyümeye devam edecek olan bu sıvı bebeğinize rahim içerisinde yer açıyor.

31. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğiniz 4 orta boy portakalın ağırlığına ulaştı. Bu hafta başı büyük bir atakla büyüyor ve cildinin altındaki yağ tabakası da gelişimini sürdürüyor. Başını sağa sola hareket ettirebilen bebeğinizin bacakları, kolları ve vücudu da hızla büyüyor. Sürekli hareket ettiği için uyumakta zorlanabilirsiniz. Tekmeler artabilir ve sizi sürekli uyanık bırakabilir.

32. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğinizin hızla büyüyen boyu ve kilosu sayesinde rahminiz de genişliyor. Bebeğinizin doğumdaki kilosunun 1/3ünü son 7 haftada almış olacak. Bu hafta bebeğinizin el ve ayak tırnakları gelişirken gerçek saçları da çıkıyor. Altındaki yağ tabakasının gelişmesiyle teni de yumuşuyor.

33. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğiniz 33. haftada büyük boy bir ananas büyüklüğüne ulaşıyor. Kemikleri güçleniyor ve yağ dokusunun gelişmesi ile cildindeki kırışıklıklar da azalıyor. Bebeğinizin kafatasında bulunan kemikler henüz tam sertliğe ulaşmadı. Bu sayede doğum kanalına rahatça sığabiliyor ve doğumu kolaylaştırıyor. Kemiklerinin sertleşmemiş olması sebebiyle ve baskı ile doğumun hemen sonrasında bebeğinizin başı biraz garip görünebilir. Bu durum geçicidir ve ileri dönemlerde başının şekli de değişecektir.

34. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Boyu 45 cm.’ye ulaşan bebeğiniz iri boy bir kavun büyüklüğüne sahip. Doğduğunda vücudunun ısısını koruyacak olan yağ katmanları gelişiyor ve cildinin altını dolduruyor. Cildi daha önce hiç olmadığı kadar yumuşak. Merkezi sinir sistemi ve akciğerleri gelişimine devam ediyor. Eğer erken gebelik endişeniz varsa 34-37 hafta arasında doğran bebeklerde genellikle pek sağlık sorunu yaşanmadığını bilmek sizi rahatlatacaktır. Bu haftalarda doğan bebekler küvezde çok kısa bir süre geçirdikten sonra normal hayata adapte olabiliyor.

35. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Boyu 45 cm.’yi geçen bebeğiniz artık rahat hareket edemiyor. Tekmelerinde azalma olmasa da rahim içerisinde rahatlıkla dönemiyor. Böbrekleri gelişimini tamamlamış bir halde işlevlerini sürdürürken karaciğeri de bazı atık maddelerini işlemeye başlıyor. Fiziksel gelişimi neredeyse tamamladığı için bu birkaç haftayı kilo almakla geçirecek.

36. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Günde 28.34 gram civarında olmak üzere bebeğiniz kilo almaya devam ediyor. Boyu 46 cm dolaylarında olabilir. Vücudundaki tüyler ve onu amniyotik sıvıdan koruyan balmumuna benzeyen tabaka yavaş yavaş kayboluyor. Bu maddelerden az miktarda yutan bebeğinizin ilk bağırsak hareketleri sonucunda bu maddeler dışarıya atılacak.

37. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğinizin doğmasına 3 hafta kalmış olsa da bu hafta yaşanan doğumlarda erken doğum sözü edilmez. Akciğerleri tamamen gelişmiş olduğu için doğum gerçekleşmesi halinde dışarıdaki ortama kolayca ayak uydurabilir. Sezaryen doğum düşünüyorsanız doktorunuz 39. haftadan öncesine gün vermeyecektir.

38. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğiniz gittikçe irileşiyor. Orta boy bir pırasa uzunluğuna eriştiği söylenebilir. Avuçlarını sıkmada oldukça başarılı. Doğduktan sonra elinizi sert bir şekilde kavrarsa hiç şaşırmayın! Neredeyse tamamen gelişen organları dış dünyada çalışmak için hazır bekliyor.

39. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğinizin vücudundaki yağ tabakası gelişiyor. Bu sayede doğumdan sonra vücut ısısını koruması zor olmayacaktır. Ufak bir karpuz büyüklüğüne ulaşırken erkek bebeklerin kızlara oranla daha ağır olduğu söylenebilir. Derisi yavaşça soyulurken altında yeni deri tabakası da oluşumunu sürdürüyor.

40. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğinizin orta boy bir balkabağı kadar büyük olduğu söylenebilir. Kafatasının tam olarak sertleşmemesi doğumda esnemelerini sağlayacak ve doğumu kolaylaştıracaktır. Bu nedenle doğumdan hemen sonra bebeğinizin kafası biraz yassı olabilir. Oldukça normal olan bu durum kısa süre içerisinde ortadan kaybolacaktır.

41. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğinizin 41. hafta gelişimi ve doğum öncesindeki son hafta yaşadıklarınıza göz atalım.

42. hafta hamilelik: Anne ve bebekte hangi değişiklikler olur?
Bebeğinizin kilosu 3-4 kilograma kiloya ulaştı. Büyümesine bağlı olarak daha rahatsız bir şekilde rahminizde duruyor ve bir an önce dışarı çıkmak için sabırsızlanıyor. Bebeğinizin güvenliği için bu hafta doğum gerçekleşmezse 2 hafta içerisinde suni sancılı doğum yöntemi denenecektir. Hamilelerin % 5-6’lık kısmında geç gebelik görülmektedir. 42 hafta ve sonrasında doğan bebekler genellikle aşırı kilolu ve kuru ciltli olmaktadır. Doğumun geç olması enfeksiyon riskini de arttırmaktadır. Geç doğumlarda sezaryen daha çok tercih edilmektedir. Çünkü normal doğum sırasında bebek veya annede yaralanma meydana gelebilir.

(Babycenter.com)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar