Gaziantep ve Kilis'te süper hücre fırtınası! Ceviz büyüklüğünde dolu yağdı

Gaziantep ve Kilis'te süper hücre fırtınası! Ceviz büyüklüğünde dolu yağdı
Adıyaman ve Şanlıurfa'da etkili olan sel felaketinin ardından, Kilis ve Gaziantep'te de olağanüstü doğa olayları meydana gelmekte. Cevizden büyük dolu yağışının yaşandığı şehirlerde, şimşek ve gök gürültüsü saatlerce sürdü.

Kilis ve Gaziantep''te akşam saatlerinde başlayan yağış ve gök gürültüsü, şehirde daha önce benzerine rastlanmamış bir seviyede devam etti. Uzmanlar tarafından, yaşanan sıra dışı olayların ''Süper hücre fırtınası'' olduğu bilgisi paylaşılırken, şehrin birçok sokağı ve caddesi sular altında kaldı. 

Caddelerde su birikintileri nedeniyle araç sürücüleri ve yayalar zor anlar yaşarken, ceviz büyüklüğünde yağan doluların oluşturduğu yığınları temizlemek için kar küreme araçları kullanıldı. Yağışın gece boyunca aralıklarla sürmesi bekleniyor.



SÜPER HÜCRE NEDİR?

Süper hücre ya da Süper hücre fırtınası, atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgâr yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgârların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir. Orajın dört alt sınıfından (süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre) biri olan süper hücre, bunlar arasında yaygınlığı en az olanıdır.

Az yağılı süper hücre, klasik süper hücre ve çok yağışlı süper hücre olarak 3 farklı şiddet seviyesi bulunan doğa olayı, Türkiye''nin Kilis ve Gaziantep şehirlerinde akşam saatlerinden itibaren etkili olurken, bölgede yıllardır yaşayan vatandaşlar benzer bir olaya daha önce tanık olmadıklarını belirtti. 

Oraj halk arasında gök gürültülü fırtına olarak bilinen hava olayıdır. Genelde şimşek, gök gürültüsü ve yağmur ile şekillenen bu hava olayı, kümölonimbüs bulutları sebebiyle gerçekleşir. Bazen kar ya da dolunun da eşlik ettiği görülebilir. Doluya sebep olan orajlar dolu fırtınası olarak adlandırılır. Şiddetli orajların görüldüğü durumlar süper hücre olarak adlandırılır.



 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar