Gaslight ne demek? Gaslighting yapmak ne anlama gelir? Gaslighting nedir?

Gaslight ne demek? Gaslighting yapmak ne anlama gelir? Gaslighting nedir?
Son dönemlerde sosyal medyada oldukça sık bir şekilde kullanılan 'Gaslighting' teriminin ne anlama geldiği insanlar tarafından araştırılıyor. Peki Gaslight ne demek? Gaslighting yapmak ne anlama gelir? Gaslighting nedir?

Gaslight ne demek?

Son zamanlarda sosyal medyada ve günlük hayatta özellikle gençler tarafından kullanılan 'Gaslighting' veya 'Gaslight' teriminin ne anlama geldiği insanlar tarafından merak ediliyor. Birçok insan internette 'Gaslight'ın ne anlama geldiğini araştırıyor. Peki Gaslight ne demek? Gaslighting yapmak ne anlama gelir? Gaslighting nedir?

GASLİGHT NE DEMEK?

Gaslighting, bir psikolojik manipülasyon ve taciz yöntemidir. Bu yöntemle bireyin kendi hafızası, algısı ve akıl sağlığı sorgulanarak irdelemeye konu olur. Kişiye veya belirli bir gruba şüphe uyandırma, kalıcı inkâr, çelişkili beyanlar ve yalanlarla sürekli olarak dikte edilir ve bunun fark edilmesi bazen zordur. Terim, Patrick Hamilton'ın 1938 yapımı Gas Light adlı oyunundan gelmektedir.

Gaslighting'in kökeni Patrick Hamilton'ın Kraliçe Victoria dönemi Londra'sında geçen oyununa dayanmaktadır. Oyunda, orta sınıf bir çiftin yalanlar ve aldatma üzerine kurulu evliliği ele alınır. Oyunda baş karakter Jack Manningham, evlerindeki gaz lambasının kısılmasını bahane ederek karısı Bella'yı delirmeye başladığına ikna etmeye çalışır. Oyun, 1940 yılında İngiltere'de ve 1944 yılında ABD'de beyaz perdeye uyarlanmıştır. Amerikan versiyonunda Ingrid Bergman'ın rol aldığı yapım, iki Akademi Ödülü kazanmıştır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar