Fransa Cumhurbaşkanı: "Hafıza dosyası"na yönelik çalışmalar sürdürülmeli

Fransa Cumhurbaşkanı: "Hafıza dosyası"na yönelik çalışmalar sürdürülmeli
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "hafıza dosyası" olarak isimlendirilen Cezayir'deki Fransız sömürgeciliği dönemi (1830-1962) dosyalarına yönelik çalışmaların sürdürülmesinin gerektiğini vurguladı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Fransız sömürgeciliğine karşı yapılan "Cezayir Kurtuluş Devrimi'nin" 69'uncu yıl dönümü münasebetiyle Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’a tebrik mesajı gönderdi.

Macron mesajında, Tebbun’a ve Cezayir'e daha fazla refah dileyerek Cezayir Anlaşması'nın imzalanmasıyla güçlenen yakınlaşma kapsamında iki ülkenin aynı hedefleri paylaştığını ifade etti.

Fransız sömürgeciliği dönemi dosyalarına dikkati çeken Macron, Tebbun ile birlikte atadığı ortak komite bünyesinde, hafıza dosyasına ilişkin çalışmaların sürdürülmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, geçen yıl, Cezayir-Fransa ortak tarihçiler komitesinin, ülkesinin Fransız sömürge döneminin (1830-1962) incelenmesi için görevlendirildiğini açıklamıştı.

BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ 8 YIL SÜRDÜ

Fransa’nın Cezayir'deki 132 yıllık sömürgesi, 1 Kasım 1954’te başlayan ve 8 yıl süren bağımsızlık mücadelesinin ardından son buldu. Cezayir makamlarına göre, Fransız sömürgesi, ülkenin servetinin yağmalanması ve ulusal kimliğini yok etme girişimlerinin yanı sıra arkasında 5 milyondan fazla şehit bıraktı.

Fransız sömürgeciliğinin Cezayir'deki suç dosyası, iki ülke arasındaki ilişkileri on yıllardır etkileyen en önemli konuların başında geliyor. Cezayir, ilişkilerin tamamen normalleşmesini bu sorunun çözümüne bağlarken, Fransa sorunu görmezden gelmeye devam ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar