Fitre miktarı belli oldu! Peki fitre kime verilir?

Fitre miktarı belli oldu! Peki fitre kime verilir?
2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı belli oldu. Peki 2022 yılında fitre ne kadar? fitre kimlere verilir kimlere verilmez? Din İşleri Yüksek Kurulu, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını belirledi.

FİTRE MİKTARI BELLİ OLDU! PEKİ FİTRE KİME VERİLİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 2022 yılı Fitre miktarını meraklıları için açıkladı. Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapmış olduğu toplantıda, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına dek süre için fitre miktarını 40 TL olarak tespit etti.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca karar sonrasında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ''Din İşleri Yüksek Kurulumuzca 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 (kırk) TL olarak belirlenmiştir.

Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır.''

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fitre ve zekatta nihai hedef, yoksulun sevindirilmesidir. Bu doğrudan olabileceği gibi bir vasıtayla da olabilir. Fitre Ramazan ayı içinde verilmelidir. Fitre, vacip olma zamanı olan Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir.

FİTRE (Fıtır sadakası) KİMLERE VERİLEMEZ?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilebilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan bireyin bunlardan doğrudan ya da dolaylı bir şekilde yararlanmaması esas kabul edilir. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu nedenle bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.)

Ek olarak eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Hanefilere göre aşağıda belirtilen kişilere fitre verilmez:

- Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

- Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

- Eşine,

- Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

- Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).
Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

FİDYE NEDİR, HANGİ DURUMLARDA GEREKİR?

Fidye dini bir terim olarak ele alındığında oruç ibadetinin yerine getirilememesi nedeniyle ya da hac ibadetinin edası esnasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedeli ifade eder.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar