Fitch'ten kritik Türkiye değerlendirmesi geldi

Fitch'ten kritik Türkiye değerlendirmesi geldi
Piyasalar gelecek hafta Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklanırken, Fitch’ten kritik bir Türkiye değerlendirmesi geldi.

FITCH'TEN KRİTİK TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ GELDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde yeni ekonomi politikası karışımının kamu finansmanı ve kamu Döviz pozisyonunda riskleri artırdığına dikkat çekerken söz konusu politikanın makroekonomik ve finansal istikrara yönelik riskleri azaltmadığını belirtti.
Fitch raporunda “zorlu dış ortama rağmen politika karışımının özellikle Haziran 2023’teki seçimlere kadar hala yüksek büyüme ve istihdama odaklı olduğunu düşünüyoruz” ifadeleri yer aldı.

2021’de hayata geçirilen kur korumalı mevduat sistemiyle ihracat öncülüğündeki ekonomik modelde faiz artırmadan TL’nin desteklenmesinin amaçlandığı belirtilerek “ancak TL üzerindeki baskı yeniden artarak derinleşti. Dolarizasyon yüksek, uluslararası rezervler geriliyor, enflasyon da çok yüksek” değerlendirmesi yapıldı. Politika tepkisinin kamu finansmanında doğrudan ve dolaylı maliyeti olduğuna dikkat çekildi.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI NE OLACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu''nun (PPK) bu ayki toplantısına ilişkin beklenti, haftalık repo faizinin yüzde 14,00 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oluştu.

ForeksHaber anketine katılan 16 ekonomistin 15''i faizin değiştirilmeyeceğini öngörürken, 1''i ise yüzde 13,00 seviyesine indirileceği tahmininde bulundu. 2022 yıl sonuna ilişkin 8 ekonomist görüş belirtti ve medyan tahmin yüzde 14,00 oldu. Ekonomistlerin 7''si yıl sonu için faizi yüzde 14,00 olarak öngörürken, 1''i faizin yüzde 24''e yükseltileceğini beklentisini dile getirdi. Geçen ayki ankette 2022 sonu faiz beklentisi yüzde 14,00 seviyesinde bulunurken, tahminlerin tamamı yüzde 14,00 seviyesinde oluşmuştu. TCMB, bu yıl Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti. TCMB faiz kararı 21 Temmuz Perşembe günü saat 14.00''te açıklanacak.

FİNANS UZMANINDAN DİKKAT ÇEKEN TESPİT

Dünyaca ünlü Finans uzmanı ve yazar Robert Kiyosaki, resmi Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yaptı. Finans uzmanı yatırımcıları büyük bir çöküşün geldiği konusunda uyardı.

Ardından, altın gibi bazı varlıklara yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu ifade ederek, “Favori kelimemi biliyorsunuz: Ucuzluk. Bitcoin gibi varlıklar balon gibi patladı. Ardından fiyatlar düşmeye başladı. BTC ve emlak gibi birçok piyasada, dipten satın almak için fonlarımı saklıyorum. Federal rezerv zaten bitik durumda… Şu anda dünyanın en büyük ucuzluk fırsatının içerisindeyiz. Kendinize dikkat edin.”

Bununla birlikte Kiyosaki, yakın zamanda başka bir tahmin daha yapmıştı. Doların çökeceğini iddia eden finans uzmanı, yatırımcılara Bitcoin, gümüş ve altın gibi varlıklar satın almalarını önermişti. Ayrıca ironik bir biçimde, tuvalet kâğıdı ve çöp torbası gibi ürünlerin fiyatlarının da uçacağını söylemişti. Ardından yatırımcıları konserve yiyecekler ve tuvalet kâğıdı gibi ürünleri almaya çağırmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar