Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti!

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti!
Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin ekonomik istikrarındaki iyileşmeleri dikkate alarak, ülkenin kredi notunu bir basamak yükselttiğini ve görünümünü daha da iyimser bir hale getirdiğini duyurdu.

Türkiye'nin kredi notu "B" seviyesinden "B+" seviyesine çıkarıldı, not görünümü ise "durağan"dan "pozitif"e yükseltildi.

Bu karar, Haziran 2023'ten bu yana uygulanan ve özellikle para politikasında öncü bir sıkılaşmayı içeren politikaların başarısını ve ekonomideki dış kırılganlıkların azalmasını yansıtıyor.

Fitch'in bu olumlu adımı, Türkiye'nin makroekonomik politikalarındaki tutarlılığı ve enflasyonda kaydedilen önemli düşüşün yanı sıra, cari açığın daralması ve dış likidite tamponlarının güçlenmesi gibi faktörler sayesinde dış kırılganlıkların azalmaya devam etmesi beklentisine dayanıyor. Kuruluş, enflasyon beklentilerinin hafiflediğini ve dış likidite risklerinin azaldığını belirterek, 2024 yılı için ortalama yüzde 58 ve yıl sonu için yüzde 40 enflasyon tahmininde bulundu.

Raporda ayrıca, 2024'ün ilk çeyreğinden sonra uygulanacak daha sıkı politika karışımının, iç talep ve özel tüketim üzerinde olumlu etkiler yaratarak, dış talebin zayıflığıyla birleştiğinde Türkiye'nin ekonomik büyümesinin bu yıl yüzde 2,8'e yavaşlayacağı öngörüldü. 2025 yılı için ise büyüme beklentisi yüzde 3,1 olarak belirlendi.

Fitch ayrıca, Türkiye'deki yaklaşan yerel seçimlerin sonucunun, ülkenin ekonomi politikalarında önemli bir değişikliğe yol açmayacağını tahmin ediyor. Bu, piyasa oyuncuları ve yatırımcılar için önemli bir istikrar göstergesi olarak kabul edilebilir. Fitch'in son olarak 8 Eylül 2023'te Türkiye'nin not görünümünü negatiften durağana çektiği hatırlatılıyor. Bu son yükseltme, Türkiye ekonomisine olan güvenin arttığını ve ülkenin ekonomik iyileşme yolunda sağlam adımlar attığını gösteriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar