Fesleğenin faydaları nelerdir?

Fesleğenin faydaları nelerdir?

Fesleğen otu sürekli elinizin altındaysa yemeklerinize lezzet katmak ve mutfakta yaratıcılığınızı konuşturmak sizin için daha rahat olur. Makarnanıza, tavuk, balık, et veya sebze yemeklerinize ekleyeceğiniz fesleğen sosu yanında çiğ olarak da salatalarda tüketebileceğiniz fesleğen, enfes aromasıyla yemeklerinize tazelik katar, iştahınızı kabartır. Peki bu güzel kokulu bitkinin faydaları nelerdir? İşte tüm detaylar...

Fesleğen, Lamiaceae (Labiatae) nane ailesine ait bir bitkidir ve tüm dünyada bulunabilmektedir. Fesleğenin, yemeğe lezzet katmasının yanında sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Bu bitki sivri uçlu ve yuvarlak yapraklara sahip parlak yeşil bir bitki olarak bilinmektedir. Tatlı fesleğenin güçlü bir kokusu ve ferahlatıcı bir tadı bulunur. Fesleğen, kalsiyum ve K vitamini gibi vitamin ve minerallerin yanında antioksidan da içermektedir.

Fesleğenin, mide bulantısına karşı ferahlatıcı özelliği bulunmaktadır. Doğrudan çiğnendiğinde ise soğuk algınlığı veya gribi hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Fesleğenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Oksidatif stresin azaltılmasını sağlar

Fesleğen, antioksidan, antosiyanin ve beta-karoten içerdiğinden vücuttaki hücre hasarına sebep olabilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kanser, kalp sağlığı ve diyabet gibi hastalıkların riskini de azaltmada etkilidir. Bunların yanında, bağışıklık sistemin güçlendiren, yaşlanmanın etkilerini yavaşlatan ve hücresel yapı hasarından koruyan flavonoidlere sahiptir.

Fesleğen kanseri önlemeye yardımcı olur

Hindu dilinde tulsi olarak da bilinen kutsal fesleğen, fitokimyasallar içerir. Bu biyoaktif bitki bileşikleri sayesinde cilt kanseri, akciğeri kanseri, ağız ve karaciğer kanseri gibi kanserlerden korunmak mümkündür. Fesleğen ayrıca kanserli hücrelerin yayılmasını ve oluşumunu yavaşlatmaktadır.

Sindirimi destekler ve düzenler

Tatlı fesleğen öjenol içermektedir. Öjenol, sindirim sisteminin sağlıklı olmasını sağlayan anti-inflamatuara sahiptir. Fesleğen, kabızlığı gidererek, müshil olarak da kullanılmaktadır.

Fesleğen cilt sağlığına olumlu etkilerde bulunur

Fesleğen, güçlü ve iyileştirici esansiyel yağlar içerdiğinden cildi derinlemesine temizler. Özellikle yağlı bir cilde sahip olanlar için kurtarıcı olarak görülebilir. Losyon görevi görerek ölü hücrelerin ve gözenekleri tıkayan kirlerin giderilmesinde etkilidir. Siyah noktalara karşı da kullanılabilmektedir. Ayrıca cilde zarar veren serbest radikalleri yok ederek yaşlı ve yorgun görüntünün giderilmesini sağlar.

Depresyonla başa çıkmaya yardımcı olur

Stres önleyici bir madde olan adaptojen içeren fesleğen, enerjiyi ve mutluluğu tetikleyen hormonları hareket geçirerek anksiyete ve depresyonla başa çıkmaya yardımcı olur. Bu durum stres ve kaygıyı hafifleterek, düşünme ve akıl yürütme yeteneğini artırmaktadır.