Fed Başkanı Powell sinyali verdi: Faiz indirimi yapılacak mı?

Fed Başkanı Powell sinyali verdi: Faiz indirimi yapılacak mı?

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonominin genel seyrinin beklendiği gibi devam etmesi durumunda, bu yılın bir noktasında politika kısıtlamalarını azaltmaya başlamanın muhtemelen uygun olacağını belirtti.

Jerome Powell, ekonomik görünümün belirsiz olduğunu ve yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru ilerlemenin kesin olmadığını vurguladı.

Fed, Jerome Powell'ın bugün ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde yarı yıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin yapacağı konuşmanın metnini yayımladı.

Powell, Fed'in geçen yıl Amerikan halkı için maksimum istihdamı ve fiyat istikrarını sağlamada önemli ilerlemeler kaydettiğini ifade etti. Enflasyonun, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yüzde 2'lik hedefinin üzerinde seyrettiğini ancak önemli ölçüde azaldığını ve işsizlikte önemli bir artış olmaksızın enflasyondaki yavaşlamanın gerçekleştiğini belirtti.

Ancak Powell, FOMC'nin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğunu ve enflasyonun, özellikle gıda, barınma ve ulaşım gibi temel ihtiyaç maddelerinin yüksek maliyetlerini karşılayamayanlar için ciddi zorluklar yarattığının farkında olduğunu vurguladı.

Komitenin enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürme konusunda kararlı olduğunu belirten Powell, fiyat istikrarının yeniden tesis edilmesinin güçlü iş gücü piyasası koşullarının sürdürülebilir olması için önemli olduğunu aktardı.

Powell, ekonomik faaliyetin geçen yıl güçlü bir hızla büyüdüğünü ve iş gücü piyasasının nispeten sıkı kalmaya devam ettiğini belirtti. Ancak iş gücü talebinin hala mevcut işçi arzını aştığını ve güçlü işgücü piyasasının, demografik gruplar arasında uzun süredir devam eden eşitsizliklerin azaltılmasına yardımcı olduğunu dile getirdi.

Powell, politika kısıtlamalarının çok erken veya çok geç gevşetilmesinin enflasyonun tersine dönmesine veya ekonomik aktiviteyi fazla zayıflatmasına neden olabileceğini belirtti. Bu nedenle, politika faizinin düşürülmesinin uygun olacağına dair güven duyulana kadar herhangi bir düzenleme yapılmayacağını vurguladı.