Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi işçiye haklı fesih hakkı verir

Güvenlik görevlisi olarak 16 aydır çalışıyorum. Fazla mesai ücretlerim ödenmiyor. Bu durumda işi bırakırsam kıdem ve ihbar tazminat alabilir miyim? Okan

Öncelikle fazla mesailerinizin tarafınıza ödenmediğini ve bunu talep ettiğinizi işverene yazılı olarak bildirmeniz gerekmektedir. İşveren ödeme yapmadığı durumda iş sözleşmenizi haklı nedenle feshetme hakkınız bulunmaktadır. Kıdem tazminatı ve ödenmeyen diğer işçilik alacaklarınızı (fazla mesai) alabilirsiniz. Ancak ihbar tazminatı alma hakkınız bulunmamaktadır.

İhbar tazminatı hakkınız bulunmaktadır

İyi çalışmalar, bir markette kasiyer olarak 2 aydır çalışıyorum. Hamile olduğum için işten çıkartıldım. Herhangi bir hak talep edebilir miyim? A.T.

4857 sayılı iş kanunun 5. maddesinde "İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz. İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir.'' Denilmektedir.

İşverenin sizi hamilelik nedeniyle işten çıkardığını ispatlayabildiğiniz takdirde bu maddeye göre tazminat alabilirsiniz. Ayrıca çalışma süresi 6 ayı doldurmadığı için 2 hafta ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.

Bedelli askerlik ve kıdem tazminatı

Bedelli askerlik yapmayı düşünüyorum. Bu sebeple işten ayrılırsam tazminat alabilir miyim? Cevdet Cüre

2018 yılındaki bedelli askerlik düzenlemesinde Geçici Madde ile ''Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar.'' denilmekte idi.

25 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren 7179 sayılı Askeralma Kanunu ile bedelli askerlik uygulaması kalıcı hale getirildi. Ancak bu kanunda bu düzenlemeye yer verilmedi.

Bu durumda kıdem tazminatı alınıp alınmayacağı tartışma konusu oldu ve mahkemelerden farklı kararlar çıktı.

 Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin, 2014/15064 Esas, 2015/31360 Karar sayılı ve 5.11.2015 tarihli kararı ile, hiç silahaltına alınmamış bir kişinin dahi kıdem tazminatına hak kazanacağı yönündeki yerel mahkeme kararının onadığı görülmektedir. Hiç silahaltına alınmamış bir kişiye kıdem tazminatı verilmesi yönünde verilen bu karar, kısa bir süre de olsa bedelli askerlik uygulaması ile silahaltına alınan kişiye kıdem tazminatının evleviyetle ödenmesi gerektiğinin kabulü gerektireceğini göstermektedir.

Sonuç olarak, Yargıtay'ın yukarıda yer verdiğimiz, silahaltına dahi alınmayan çalışanın bedelli askerlik nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanacağı yönündeki kararı ışığında ve Haziran 2019 yılındaki düzenlemede ücretsiz izin müessesinin de kanun metninden çıkartılmış olmasından ötürü, bu tarihten sonraki çalışanların bedelli askerlik yapacak olması nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi halinde İşçi lehine yorum ilkesi de gözetilerek kıdem tazminatına hak kazanacağının kabul edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. 

 Bu durumda, işçiye seçimlik hak tanınmaktadır. İşçi, bu dönemde ücretsiz izinli olmak ve maaşa hak kazanmamak suretiyle askerlik hizmeti sona erince işine devam edebilir veya iş sözleşmesini muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle feshetmek suretiyle kıdem tazminatını alabilir. Kıdem tazminatını alarak iş sözleşmesini feshetmeyi tercih eden işçi, aynı zamanda şartların oluşması halinde işsizlik maaşına hak kazanır. Ancak kendisi ayrıldığı için ihbar tazminatı alamaz.

Zamanında ödenmeyen kıdem tazminatına faiz uygulanır

Merhaba kolay gelsin Mehmet Bey, işverenim kıdem tazminatımı işten çıktıktan 11 ay sonra ödedi. 11 ay sonra gecikmeli ödemesinden dolayı faiz talep etme hakkım var mıdır? Leyla Doğan, İstanbul

İş Kanunu'na göre kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi durumunda ödenmeyen süreye ilişkin mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesini talep etme hakkınız vardır.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar * SGK/Bağ-Kur ile ilgili öğrenmek istedikleriniz *Emeklilik zamanı *Emekli aylıkları *Hamilelik-Doğum izni *Askerlik borçlanması *İş kazası ve meslek hastalıkları konularında öğrenmek istediklerinizi cenkci@kscsosyalguvenlik.com adresine yollayın cevabını bu sütunlarda verelim....

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları