Fatih Altaylı Erdoğan'ın gizli planını deşifre etti: Meğer bunun için 50+1'i gündeme getirmiş

Fatih Altaylı Erdoğan'ın gizli planını deşifre etti: Meğer bunun için 50+1'i gündeme getirmiş
Gazeteci fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 50+1 sistemi ile ilgili yaptığı açıklamaya ilişkin Erdoğan’ın neden böyle bir değişikliğe gittiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 50+1 sisteminin değiştirilmesine yönelik açıklamalarda bulundu ve “yüzde 50+1 sisteminin değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde cumhurbaşkanı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa. Ama oy sayısı itibarıyla ‘En fazla oyu alan aday seçilir’ dendiği zaman seçim hızlıca tamamlanır” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın bu açıklamalarının yankıları hala sürerken gazeteci Fatih Altaylı bugün kaleme aldığı köşe yazısında “Erdoğan'a iki kez daha Cumhurbaşkanı olma yolu açılacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Altaylı’nın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“DOĞASI GEREĞİ VAZGEÇİLMEZ OLDUĞUNU SAVUNUYORDU”

O sırada Anayasa Hukukçusu olmasıyla pek övünen eski TBMM Başkanı Prof. Mustafa Şentop, İranlı uyuşturucu mafyasıyla ilişkisi tarafımdan ortaya çıkarılmış olan TBMM Anayasa Komisyonu başkanı Prof. Burhan Kuzu ve Saray’ın bilumum hukukçuları 50 + 1’i savunuyorlardı. Mustafa Şentop Beyefendi, 50 + 1 kuralının Başkanlık sistemlerinin doğası gereği vazgeçilmez olduğunu katıldığı her programda savunuyordu. Ancak 2019 yılında eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Çelik 50 + 1 kuralının çok zorlayıcı olduğunu, bunun 40 artı 1’e çekilmesi gerektiğini söyledi. Niye 30 + 1, 35 + 1 değil de 40 + 1 olduğunu sormayın. Muhtemelen o günlerde iktidarın oy oranı o civarda olduğu içindir. Faruk Çelik bunu söyleyince tartışma başladı.

“KORKMAYA BAŞLADI”

“AKP oy kaybettiğinin farkında. Kendine göre sistem uyarlaması yapmak istiyor” söylemiyle iktidar muhalefetin diline düştü. Sonunda bu konuda ahkamı kesmek en üst makama, Reis-i Cumhur’a kaldı. “AK Parti korkmaya başladı” cümlelerinin yayılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilere “Cumhurbaşkanı seçilmek için yüzde 50 sınırının koyulması rastgele bir tercih değildir. Gayet bilinçli ve vazgeçilmez bir kriterdir. Bu tartışmayı bir daha açılmamak üzere kapatıyoruz” dedi ve “bir daha açılmamak üzere kapattığı” tartışmayı önceki gün yeniden başlatan da yine Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu.

“ERDOĞAN 4. VE 5. KEZ DE ADAY OLABİLME YOLU AÇILACAK”

Belli ki, dün söylediklerinin 180 derece tersini halkın önüne getirecekler. Eğer halk bir hata daha yapıp, bu değişikliği de kabul ederse olacak olan şudur. Erdoğan’a iki kez daha Cumhurbaşkanı olma yolu açılacaktır. Saray hukukçuları çıkıp “Anayasa değişti, sayaç sıfırlandı” diye bağırmaya başlayacaklar ve Erdoğan 4. ve 5. kez de aday olabilmenin yolunu bulmuş olacaktır.

Oysa Anayasa ile bu kadar uğraşacaklarına “kaydı hayat şartı ile Cumhurbaşkanlığı’nı” referandum ile önümüze getirsinler. Hiç olmaz ise sorunu Anayasa’nın tam ortasına etmeden çözmüş oluruz.

YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar