EYT’lilere para iadesi yapılacak!

EYT’lilere para iadesi yapılacak!
EYT düzenlemesini sonunda TBMM ne girdi. Milyonların gözü kulağı EYT düzenlenmesindeki gelişmeleri yakından takip ediyor. İşte detaylar…

EYT'LİLERE PARA İADESİ YAPILACAK

EYT düzenlemesi ile birlikte gündeme gelen diğer konulardan biri de borçlanma kapsamında eksik veya yatırılmamış primler oldu. Doğum veya askerlik gibi zorundalık gerektiren hallere karşılık borçlu görünen ve prim sayısı eksik olan vatandaşlar EYT için başvuru yapabilmek adına ödemeler yaptı.

Ancak buna rağmen EYT den faydalanamayan vatandaşların, borçluluk hallerine karşılık ödeme yaptığı tutarları söz konusu olduğunda sadece bir defaya mahsus olmak üzere başvuru yaptığı takdirde fazladan ödedikleri tutarları geri alabilecek.

Borçluluk hallerine karşılık ödeme yapan ve EYT sayesinde emekli olabilen vatandaşlar ise; maaşları bağlanmadan önce yazılı bir başvuru yapmaları halinde hizmet borçlandırmalarını devletten geri alabilecek. Bu uygulamada sadece bir defalık bir uygulama olacak.

Ekonomistler ise hizmet borçlanmalarında en çok merak edilen “EYT’lilerin askerlik ya da doğum borçlandırmasında sürenin tamamı yerine sadece eksik günleri borçlanabiliyor mu?’ sorusuna karşılık olarak ‘’ Aslında tam da öyle borçlanmaları gerekiyor. Süre olarak gün hesabı yapılıyor. EYT’liler bu borçlanmayı yaparak ilgili süreyi seçiyorlar. Askerliği 18 ay yaptınız diye 18 ay borçlanma yapmanız söz konusu olamaz. Vatandaşların ne kadar prim günü eksikse o kadar borçlanma yapmaları yeterlidir.” Sözleri ile özetledi.

Vatandaşların bir kısmı borçlandırma işlemlerini yapmalarına rağmen, konuya ilişkin bir tebligat almadıklarını ifade ediyor. Bu durumu ise yetkililer sistemsel bir sıkıntı olarak tanımlıyor. Bu nedenle ekomomistler, emeklilik için başvuru yapmanın temel ve esas hak olarak görüp, 30 gün içerisinde harekete geçmeniz gerektiğini ifade ediyor. 

EYT kapsamında borç yapılandırma düzenlemelerine ilişik olarak ise; “Devletin bilançosunda olan ve tahsil edemediği gelir olarak bulunan tutar 100 milyar lira civarındadır. O yüzden devletimizin Türkiye yüzyılı vizyonu kapsamında gelecek yüzyıla da yine aynı şekilde vatandaşları ile barışarak, kendi bilançosunu sadeleştirerek sağlam bir şekilde girmesini temenni ediyoruz. Hem vatandaşlarla hem de işletmelerle beklentinin daha üzerinde bir borç silme ve yapılandırma ile beraber girilirse en başarılı af kanunu olacaktır.” Diye durumu özetledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar