EYT'liler dikkat! Yasa öncesi onlar için düğmeye basıldı

EYT'liler dikkat! Yasa öncesi onlar için düğmeye basıldı
Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT yasası henüz Meclis'ten geçmeden konu hakkında yeni duyurular gelmeye devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük yapılandırma düzenlemesi olarak lanse edile çalışma başlatıldı. İşte bu çalışmanın içerisinde yer alacak EYT detayı...

Son günlerin en çok araştırılan başlıkları arasında EYT yer alırken, hükümetin duyurusunu yaptığı yeni borç yapılandırması hakkında çıkan EYT iddiaları dikkat çekti.

YENİ YAPILANDIRMA HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?

Hükümet, devlete olan tüm borçlara ödeme kolaylığı getirmeye hazırlanıyor. Buna göre, 31 Aralık 2022’ye kadar olan borçlar yapılandırılarak taksitler halinde uzun vadede ya da peşin olarak cazip imkanlarla ödenebilecek. Düzenleme kapsamında ayrıca şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkanı da getirilmesi planlanıyor. Yapılacak düzenlemeyle yapılandırma imkanı sunulması beklenen ceza ve borçlar şöyle:

Vergi borç ve cezaları.

Gecikmiş Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu.

Trafik cezaları.

Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları.

Seçim, nüfus, askerlik para cezaları.

2021’deki yasadan yararlanıp, yapılandırması bozulanlar, bu yasa kapsamında ödenmeye devam edilen borçlar.

Bağkur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları.

Öğrenim ve katkı kredisi borcu.

İdari para cezaları.

Vergi incelemesi devam eden alacaklar.

Emlak Vergisi borçları.

Belediyelere olan su ve katı atık ücreti borçları.

Matrah ve vergi artırımı sonucu oluşan borçlar.

İşletme kaydının düzeltilmesiyle doğan borçlar.

İNDİRİM NE KADAR OLACAK?

Halk arasında ‘af’ olarak tabir edilen düzenlemenin pazartesi günkü kabine toplantısında görüşülmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın paketin ayrıntılarını açıklaması bekleniyor. 2020 ve 2021 yıllarında da benzer bir borç ödeme kolaylığı sağlanmıştı. Söz konusu yapılandırma düzenlemeleriyle borçların biriken faizlerinde yüzde 90’a varan indirimler sağlanmıştı. Yine küçük tutarlı borçların silinmesinden, trafik cezası gibi bazı idari anapara cezalarında indirim gibi uygulamalar da gündeme gelmişti. Yeni yapılandırmada da benzer uygulamaların devreye alınması yüksek ihtimal.

EN KAPSAMLI PAKET OLARAK LANSE EDİLDİ

2020 yılındaki paket 500, 2021’deki paket ise 244.5 milyar liralık borç ve cezaları kapsamıştı. Pazartesi günü açıklanacak paketin miktar olarak Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı paketi olması öngörülüyor. Paketin en geç şubat ortasında yasalaşması bekleniyor.

EYT''LİLER DİKKAT!

7326 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında Bağkur borçlarını 1 Kasım 2021’e kadar ödeyemeyen veya yapılandırmayanların 30 Nisan 2021’den önceki prim borcu bulunan hizmetleri dondurulmuş ve silinmişti. Faaliyetlerine devam edenlerin ise sigortalılıkları 1 Kasım 2021 itibarıyla yeniden başlatılmıştı. Bu tarihten sonra da primini zamanında yatıramayanlar oldu. Şimdi bu prim borçları için ödeme kolaylığı sağlanacak. Böylece EYT ile emekli olmayı planlayan esnaf ve sanatkara da önemli bir fırsat sunulmuş olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar