EYT'de prim mağdurları için yeni gelişme: "Meclis açılır açılmaz hükümet o kararı verdi"

EYT'de prim mağdurları için yeni gelişme: "Meclis açılır açılmaz hükümet o kararı verdi"
28 Şubat'ta TBMM'den geçerek yasalaşan EYT düzenlemesine son anda eklenen kademeli prim sistemi, milyonlarca EYT'linin emeklilik hayallerinin ertelenmesine neden olmuştu. SGK Uzmanı Onur Önal, hükümetin EYT'de yeniden 5000 prim gününe inip inmeyeceği sorusuna yanıt verirken, bu hususta kesin kararın alındığını duyurdu.

28 Şubat'ta Meclis'ten geçen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilk aşamada 2 milyon kişiyi emekli edilirken, Türkiye'deki emekli sayısı 15 milyonun üzerine çıkmıştı.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenleme hakkında aylarca "9 Eylül 1999 tarihinden önceki şartlar neyse yasa o şekilde çıkacak" ifadelerini kullanmış olsa da, TBMM'ye getirilen EYT taslağına, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan son dakika değişikliği ile 'Kademeli prim sistemi' eklendi ve emeklilik için gün sayan milyonlarca EYT'li vatandaş mağdur edildi.

Yapılan değişiklik, EYT'li olmak için SGK borçlanması yapan vatandaşları çektikleri banka kredileri ile mağdur ederken, 5000 prim günü tamamlamasına karşın milyonlarca emekliye "Birkaç yıl daha bekleyin" talimatı verildi.

Seçim sürecinde EYT tartışmaları askıya alınırken, 1 Ekim itibarıyla yeniden açılan TBMM ile prim mağduru EYT'liler gözünü yetkililerden gelecek açıklamalara çevirdi.

HÜKÜMET SON KARARINI VERDİ

SGK Uzmanı Onur Önal, EYT'de yaşanan prim mağduriyeti hakkında sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak, bu konuda hükümetin kesin kararını verdiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Bildiğiniz üzere; hepimiz EYT yasasının 1999 öncesi şartlar ne ise o şekilde çıkmasını istedik ve bekledik. Lakin yasa sadece yaş şartını kaldırdı, prim ve 3600 kısmi emeklilik haklarını bugünün şartlarından devam ettiriyor. Bu konuda bana çok soru soruyorsunuz..

Hükümet EYT konusunu kapattı artık! 5000 prim gününe tekrar indirilmesi ile ilgili Ekim ayı ve daha sonra ki aylarda Çalışma Bakanlığı’nın gündeminde bu konu maalesef yok...

twit-2.jpg

BİR AN ÖNCE EKSİK PRİMLERİNİZİ TAMAMLAYIN

Bu konuda elbette sesinizi duyurmaya devam edebilirsiniz, umarım sonuçta alırsınız; fakat size önerim bir umutla beklemek yerine biran evvel eksik primlerinizi tamamlayarak , emeklilik hakkınızı kazanmanızdır."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar