EYT'de 50 yaş ve üzeri dikkat: Süre onlar için değişti... İşte flaş bilgi

EYT'de 50 yaş ve üzeri dikkat: Süre onlar için değişti... İşte flaş bilgi
Yasanın yürürlüğe girmesi üzerine EYT'ye dair yeni bilgiler de ortaya çıkmaya devam ediyor. İşte 50 yaş ve üzeri EYT'lileri ilgilendiren flaş gelişme...

EYT''nin yasalaşarak yürürlüğe girmesi üzerine gözler bu yasanın ayrıntılarına çevrildi.

Yasa kapsamında bazı vatandaşların çalıştığı yerden ayrılması gerekirken, işe dönüşlerde izlenecek yollar da belli olmaya başladı.

Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin durumu emeklilik öncesi izin paralarının ödenip ödenmemesine göre değişecek. Emekli olurken, önceki döneme ait kullanmadıkları izinlerin parasını almış olan EYT’liler, aynı işyerinde çalışmaya devam ettiklerinde bir yılı doldurduktan sonra izne hak kazanacaklar ve yıllık izin süreleri 14 günden başlayacak.

Emeklilik öncesi döneme ait izin paralarını almamış EYT’liler ise o işverene bağlı işyerlerinde ilk defa çalışmaya başladıkları tarihe göre hak kazandıkları sürede izin hakkından yararlanmaya devam edecekler. Yargıtay’ın bu konuda verilmiş kararları bulunuyor. (Yargıtay 7 Hukuk dairesi. Esas No: 2015/4478, Karar No: 2015/6713)

50 YAŞA DİKKAT!

İş Kanunu’na göre, 18 ve daha küçük yaştaki işçiler ile 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamıyor. Bu nedenle, emekli olan EYT’li 50 yaş ve daha büyük ise aynı veya başka işyerinde çalışmaya başladığında yıllık izin süresi 14 günden değil 20 günden başlayacak.

İZİN ÜCRETLERİ

Kullanılmayan izin ücretleri son brüt ücret üzerinden hesaplanacak. Hesaplanan brüt ücretten, önce yüzde 15 oranında prim kesilecek, sonra da o ayki vergi dilimi üzerinden gelir vergisi alınacak. İzin ücretinin brüt tutarının 75.060 TL’yi aşan kısmından prim kesintisi yapılmayacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar