Uzman isimden korkutan açıklama! Fiyatlar daha da artacak

Uzman isimden korkutan açıklama! Fiyatlar daha da artacak
Dolar yorumu ile öne çıkan Yeniçağ yazarı ekonomist Evren Devrim Zelyut, fırlayan akaryakıt fiyatları ve gıda fiyatlarında gerekçelerin yalan olduğunu söyledi. Zelyut, fiyatların daha da artacağını söyledi.

Türkiye’de günden güne her geçen gün ekonomik veriler ve hayat pahalılığı kötüye gidiyor. Akaryakıt fiyatları başta olmak üzere temel gıda ürünü ayçiçek yağı fiyatları da artıyor. Rusya- Ukrayna çatışmasından da etkilenen dolar kuru ve altın fiyatları fırlıyor. Ekonomistler gidişatın iyi olmadığını sık sık yineliyor. Ekonomist Evren Devrim Zelyut, ekonomiye dikkat çekerek tepki ve uyarılara devam etti. Zelyut, akaryakıt fiyatları ve tarım ürünlerine gelen zamlarda söylenen yalanı verilerle çürüttü.

Dolar kuru yorumu ile öne çıkan Evren Devrim Zelyut, “Eğer Erdoğan faizlerle oynamasaydı kur 8,5 olarak kalsaydı, biz bir varil petrole 8,5 x 130 = 1.105 TL ödeyecektik. Ancak kur arttı, haliyle varil başı vatandaşın ödeyeceği Lira miktarı da arttı. Hesabı yapacak olursak, (kur) 14,65 x (bir varil petrol fiyatı) 130 = 1.904 TL. 1.904 - 1.105 = 799 TL olan anormal farkın nedeni Türkiye’de kurun uçuşa geçmesidir. Bunun sorumluluğu kime aittir? Faizle kim oynamıştır?” diye sordu.

Evren Devrim Zelyut’un Yeniçağ Gazetesi''ndeki “Vatandaşa yalan söylemeyin” başlıklı yazısı şöyle:

“Her gün benzin ve mazota gelen zamların tek suçlusu Rusya-Ukrayna savaşı imiş… Petrol fiyatı artınca otomatik olarak zam yapılıyormuş! Kuyruklu yalan… Bakın size rakamlarla yalanı anlatalım:

Evet, Şubat ayının başında petrolün varil fiyatı 90 dolardı. Şimdi 130 doları gördü. Artış oranı dolar bazında %44 oldu. Ancak bu zam an itibari ile karşılaştığımız aşırı maliyetin tek nedeni değil. Bakın eğer Erdoğan faizlerle oynamasaydı kur 8,5 olarak kalsaydı, biz bir varil petrole 8,5 x 130 = 1.105 TL ödeyecektik. Ancak kur arttı, haliyle varil başı vatandaşın ödeyeceği Lira miktarı da arttı. Hesabı yapacak olursak, (kur) 14,65 x (bir varil petrol fiyatı) 130 = 1.904 TL

1.904 - 1.105 = 799 TL olan anormal farkın nedeni Türkiye’de kurun uçuşa geçmesidir. Bunun sorumluluğu kime aittir? Faizle kim oynamıştır? Utanmadan sıkılmadan atılan bir yalan da Türkiye’deki tarım ürünlerinin fiyat artışının da yine yurtdışı kaynaklı olduğudur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar