Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Esnek çalışma modeli iş güvencesini ortadan kaldırır

Merhaba, sevgili okuyucularım bugünkü köşe yazımızda torba yasa ile gündeme gelen esnek çalışma modeli hakkındaki fikirlerimi sizlerle paylaşacağım.

Mecliste görüşülen ve önümüzdeki günlerde yasalaşarak hayatımıza girmesi beklenen esnek çalışma modeli ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kişilerin belirli süreli iş sözleşmelerinin iki yıl süre ile koşulsuz yapılmasının önünü açmaktadır. Getirilmek istenilen bu düzenlemeyle 25 yaş altı gençlerin ve 50 yaş üstü kişilerin kısmi çalışmayla daha kolay istihdam edilmesi planlanmaktadır. Ancak bu sistem, çalışanların ne yazık ki emeklilikte ihtiyaçları olan prim gün sayısını tamamlamalarında sorun teşkil edecektir. Ayrıca kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi hakları da kaybolacaktır. Bu model ile çalışanların iş güvenceleri ortadan kalkmış olacaktır. 25 yaşın altındaki işçilerin ay içerisinde çalışma süreleri 10 günden az ise işverenler bu işçiler için yaşlılık aylığı primi ödemek zorunda kalmayacaktır. Böylelikle sigortalı daha geç emekli olacaktır. Emekli olabilmesi için gerekli olan prim gün sayısını tamamlamakta zorluk çekecektir. Dolayısıyla 25 yaş altında geçen süreler emeklilikte dikkate alınmayacağı için bu kişilerin emekli aylıkları da düşük olacaktır. Esnek çalışma modelinin işçi kesimi için hak kaybı ve mağduriyetle sonuçlanacağı aşikâr ortadadır. Bu durum işverenler açısından ise teşvik edici bir husus olup dolayısıyla 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kişilerin istihdamını kolaylaştıracağından, 25 ile 50 yaş arasındaki kişilerin ise işsiz kalmasına neden olabilecektir.

Esnek çalışma modeli ile iş güvencesinin ortadan kalkacağı, çalışma barışının bozulacağı kanaatindeyim. Ayrıca 25-50 yaş arası grubun işsiz kalma olasılığı artacaktır. Kayıt dışı istihdam ile mücadele ederken esnek çalışma modelini uygulamaya sokmak ne derece makul ve mantıklı olur bu konuda da takdir siz okuyucularımındır.

Sigortalılık çakışması nedeniyle SSK günleriniz silinir

Merhaba Mehmet Bey, ben sizlere Kocaeli'nden yazıyorum. Babam 28/01/1994 tarihinde amcanla birlikte bir şirket kurdu ve kendisi de bu şirkette sigortalı olarak çalışmaya başladı. SSK statüsünden emekli olması için Mayıs 2020 tarihinde SGK'ya müracaatta bulunduk. Ancak SGK babamın emeklilik başvurusunu kabul etmedi ve hatta yaklaşık 26 yıllık tüm SSK hizmetlerini sildi bir de üstüne bizi BAĞ-KUR'lu yapıp prim borcu ve faiz borcu çıkarttı. Şimdi ise babama BAĞ-KUR'dan emekli olabileceği ve 9000 gün de prim ödemesi gerektiğini söylediler. Böyle bir şey olması mümkün müdür? Ne yapmalıyız? Muhammet Çakır/KOCAELİ

Muhammet Bey, babanız kendi şirketinde sigortalı olarak ne yazık ki çalışamaz. Bu şekilde yıllarca SSK'ya prim ödeyen ve emekli olacağı gün ret cevabı alan birçok sigortalı mevcuttur. 2008 yılında yapılan düzenlemeyle ortağı olduğu şirkette sigortalı olma hususlarında ciddi ve köklü değişiklikler yapılmıştır. Babanızın şirketinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na herhangi bir borcu yok ise ve şirket ortakları da onay veriyor ise SGK işveren paylarının babanızın BAĞ-KUR hesabına aktarılmasını talep edebilirsiniz. Böylelikle babanız BAĞ-KUR prim gün sayısı kazanmış olacaktır. Ayrıca tarafınıza yansıtılan BAĞ-KUR prim borcu için ise önümüzdeki günlerde Mecliste kabul edilerek yasalaşması muhtemel borç yapılandırmasından yararlanabilirsiniz. Bu vesileyle kendi şirketinde sigortalı olanların dikkatli olmaları gerektiğini, 2008 yılında yapılan düzenlemeyi iyi incelemeleri, gerektiğinde ise konusunda uzman birinden yardım almalarının menfaatleri açısından önemli olduğunu hatırlatmak isterim.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları