Erzincan'da liç yığınını stabil hale getirmek 7 ay sürebilir!

Erzincan'da liç yığınını stabil hale getirmek 7 ay sürebilir!
13 Şubat'ta yaşanan facianın ardından günler geçti. 9 kişiye halen ulaşılmazken çevre felaketinin önlenmesi için 20 milyon metreküp yığının taşınması planlanıyor. Bunun gerçeklemesi için ise 7 ay gerekiyor.

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninde, 13 Şubat'ta meydana gelen kazada, siyanürlü liç yığınının altında kalan dokuz madenci için yapılan arama çalışmaları, yedinci gününde durduruldu.

Oksijen'nin haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yığının kaymamış bölgelerinde ciddi hareketlilik olması nedeniyle kayma riskinin bulunması sebebiyle arama çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı.

Yapılan son hesaplamalara göre, kaymanın gerçekleştiği liç yığını toplamda 35 milyon metreküp. Ancak 4.7 milyon metreküpü vadiye, 1.2 milyon metreküpü ise açık ocağa aktı. Hala 29.1 milyon metreküp yani yaklaşık 52 milyon ton hacme sahip olan yığın, uzmanlar tarafından en büyük tehlike olarak nitelendiriliyor.

30 TON SİYANÜRLÜ KİMYASAL DOĞAYA KARIŞABİLİR

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Atilla Öztürk, liç yığınının suya doygun hale geldiğini ve her an kayma riski bulunduğunu ifade ediyor. Bu durumda, yığının çöktürme havuzları adı verilen siyanürlü kimyasallarla dolu alanlara akma riski olduğunu belirtiyor. Bu durumda, yaklaşık 30 ton siyanürlü kimyasalın doğaya karışma riski mevcut.

Maden sahasında geçirimsiz bir zon oluşturularak yığının taşınma işlemine başlandı. Ancak taşıma işleminin 20-25 milyon metreküp kadar süreceği tahmin ediliyor. Doç. Dr. Öztürk'e göre, bu taşıma sürecinde olası bir yağışın yığını kaygan hale getirme riski de bulunuyor.

Maden kazasıyla ilgili adli ve idari soruşturmalar devam ederken, maden sahasındaki riskli durumun ortadan kaldırılması için başlatılan taşıma süreci titizlikle yürütülüyor. Uzmanlar, bu süreçte doğaya karışma riski bulunan siyanürlü kimyasalların kontrol altına alınması ve güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde tutulmasını vurguluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar