Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Naci YENGİN

Naci YENGİN

TARİHİSTAN

Erol Güngör -IV- Türkiye'nin yüz akı

Günümüzde bazı çevrelerin Osmanlıyı adeta geri çağırma seanslarına benzeyen ritüellerini andıran öykünmeleri afakîdir, arazidir! Bu tür öykünmeler içinde güçlü ve güzel bir medeniyete olan özlemi barındırıyorsa da zaman içinde tarihe olan özlemle karışarak peşin retçi ve peşin kabulcü algının da yerli yerine oturmasını sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Bu açıdan bakılacak olursa son dönemdeki yaklaşımların içi doldurulmak şartıyla gerekli hatta ivedilikle üzerine gidilmesi gereken konular olduğunu söylemek gerekir.Osmanlı'nın son dönemiyle Cumhuriyetin ilk yılları arasında yaşanan sancılı, sıkıntılı süreci net bir şekilde anlama gayretinin gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Osmanlı son dönem Batıcılaşmacı entelektüellerinden devraldığı aşağılanmış-yenilmişlik psikolojisi içinde Cumhuriyet yönetimini kuran Türk aydınının aklı Ziya Gökalp ve Atatürk'ün ölümüyle daha seküler ve jakobenist bir yola girmiş görünmektedir.

Ziya Gökalp'in ardından Cumhuriyetin milli değerlere olan bakışı daha radikal değişimlere uğramıştır. Ziya Gökalp'in de savunduğu Türkleşmek-İslamlaşmak-Muasırlaşmak üçlemesi İnönü döneminde uygulama alanından kaldırılmış yerine Batıcı-Yunancı anlayış hâkim olmuş görünmektedir.

Milliyetçi-mukaddesatçı düşüncenin fikri temelleri Osmanlı'da var olsa da yine de Ziya Gökalp'le başlatılmıştır denilebilir. Mukaddesatçılarla milliyetçilerin aynı kökten beslendikleri unutulmamalıdır.

İşin bu kertesinde Erol Güngör'ün ortaya koyduğu düşünce, pratiğe dökülen bir eylemi de vaz'etmektedir. Bu açıdan Erol Güngör yalnızca bir teorisyen değil aynı zamanda eylem adamıdır da.

Tarihin sosyolojik açıdan tahlili ve günümüz insanına yönelik yaşanan gerçekliğini uygulamaya çalışan Erol Güngör sınıfta, kürsüde ve fikri alanda yazdığı eserlerde bunun mücadelesini vermiştir.

Erol Güngör'den sonra Türkiye'de milletle düşünceyi, milletle tarihi, milletle milli değerlerin Batı karşısında alacağı tavrın nasıl olması gerektiğini yaşayarak yazan kaç kişi vardır? Bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olan bu liste, Türkiye'nin akademik ve entelektüel seviyesinin düşük olmasından da anlaşılabilmektedir.

Türk-İslam dünyasında yeniden bir yapılanmaya ve düşünce devrimine ihtiyaç vardır. Yeni bir zihni açıklık ve yeni bir bilgelik dilini pratiğe aktaracak kültür ve medeniyet teorisine ihtiyaç vardır.

Türk kültürünün enginliği, İslam medeniyetinin inanç temelleri üzerine şekillenecek akılcılığı düstur edinen bir medeniyetin yeniden kurulması pekâlâ mümkündür. Bunun gerçekleşmemesi için hiçbir neden yoktur!

Yapılması gereken şey kararlılıktadır. Yüzyıllarca dünyaya ışık saçan Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin yücelttiği meşalenin kodlarını muhteşem mazimizden bulup çıkaracak kabiliyette entelektüellerin oluşturacağı bir üst aklın yapacağı çalışmalara milleti yöneten kadroların bu akla sonsuz ve sınırsız destek vermeleri gerekmektedir.

Arap, İran ve diğer kavimlerin İslam dünyasına şamil bir medeniyet inşa etmelerini beklemek ham hayalden başka bir şey değildir. Medeniyet inşası köklü kültürel geçmişe sahip ve medeniyet deneyimi olan, sömürge altında yaşamamış milletlere özgü bir durumdur.

II. Mahmut'la başlatılan medeniyetimizin gerilemesi ve Batıya ram olma eğilimi, Cumhuriyetle birlikte bir dönem Batının tekeline geçmiş gibidir. Medeniyetin çökertilmesi İngiliz, İspanyol, Fransız, İtalyan sömürgelerinde yaşayan Arap ve diğer Müslüman unsurlar Batının hâkimiyeti altında 2. Dünya Savaşı sonuna kadar yaşamışlardır. Bu nedenle söz konusu Arap devletlerinde ve hatta söz edilecekse Arap medeniyetinde bağımsızlık, milli-dini değerler Batı tarafından şekillendirilmiş görünmektedir.

Erol Güngör'ün ortaya koyduğu özgün anlayış geleceğin yeni ve güçlü Türk tarihine ışık tutacaktır.

Erol Güngör üzerine yazımız devam edecek…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları