Erken emekli olmanın yolu açıldı! 1800 gün prim ile emeklilik fırsatı

Erken emekli olmanın yolu açıldı! 1800 gün prim ile emeklilik fırsatı
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurları için çalışmalar devam ederken Türkiye'de engelli ve hastalık nedeniyle işgücü kaybına uğrayan milyonlarca vatandaş emeklilik bekliyor. Bazı kriterlere sahip olan vatandaşlar 1800 gün prim ve 10 yıl sigortalılık süresi ile emekli olabiliyor. İşte bütün detaylar...

1800 GÜN PRİM İLE EMEKLİLİK FIRSATI

Milyonlarca Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağduru Meclis''e gelecek düzenlemenin açıklanmasını bekliyor. Ancak Türkiye''de emekli olmayı bekleyen hem engelli hem de hastalık nedeniyle işgücü kaybına uğramış milyonlarca vatandaş bulunuyor. Bu kişiler çok daha düşük primle emekli olabiliyor. Engelli ve hastalık nedeniyle daha az primle emeklilik hakkınra sahip olmak için hangi şartlar aranıyor? ‘Malulen (sağlık sebebiyle) emeklilik’ hakkından yararlanabilmek için ilk ve en önemli şart çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair rapor. Bu sağlık raporunun alınabilmesi için il veya ilçedeki SGK merkezine başvurulması gerekiyor.

Medyatava''da yer alan habere göre, Türkiye''de her engelli malul sayılmıyor; SGK tarafından sevk edilen vatandaşın çalışma gücünde en az yüzde 60 kaybı olduğuna dair, başkasının bakımına muhtaç derecesinde malul olduğuna dair bir sağlık kurulu raporu alması gerekiyor. Sağlık kurulu raporunun ardından malulen emeklilik hakkından yararlanılması için 1800 gün prim ödenmiş olması gerekiyor. Malulen emekli olabilmek için çalışma gücü kaybında dikkate alınan rahatsızlıkların ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra başlamış olması gerekiyor. Malul kişinin en az 10 yıl sigortalı olması da aranan diğer bir şart.

KANSER HASTALARINA MALULLUK MAAŞI

Malulen emeklilik şartlarında yapılan değişikliklerle kanser hastalarına 18 ay malullük maaşı ödeniyor. Süre, hastalığa göre 24 aya kadar çıkıyor. Kanser türüne göre değişmekle birlikte, malullük aylığı almak için gerekli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık şartlarını sağlayan kanser hastalarına teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları şartıyla sağlık kurulu raporu aranmadan malullük aylığı bağlanıyor.

HANGİ HASTALIKLARA AYLIK BAĞLANABİLİYOR?

Kanser, Epilepsi, Demans, Beyin tümörleri, Parkinson sendromu, Serebral palsi, Multiple skleroz Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı), Şizofreni, Bipolar bozukluk, Görme azlığı, Retina kanamaları, Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı, Anemi, Kol, bacak gibi organ kaybı, Behçet hastalığı, Gastrointestinal kanamalar, Karaciğer sirozu, Karaciğer nakli, Kalp yetmezliği, Kalp kapak hastalıkları, Kalp nakli, Böbrek nakli, Akciğer nakli, Tüberküloz ve AIDS

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar